Το Ερευνητικό κέντρο μελέτης της κοινής γνώμης στη Ρωσία (VCIOM) έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που προκαλούν εντύπωση. Συγκεκριμένα, περισσότεροι από το 55% των Ρώσων που συμμετείχαν σε αυτήν, αντιμετωπίζουν θετικά τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 27% τις αντιμετωπίζει αρνητικά και το 18% δυσκολεύτηκε να απαντήσει.

Παρά τη γενικά θετική στάση των Ρώσων απέναντι στις χώρες της ΕΕ, η πλειοψηφία των ερωτηθέντων θεωρεί ότι στην παρούσα φάση οι σχέσεις της χώρας με αυτές της Ένωσης είναι αρνητικές, καθώς το 40% τις αξιολογεί ως μάλλον ψυχρές και το 13% ως εχθρικές. Περίπου ο ένας στους τέσσερις, δηλαδή το 26%, θεωρεί τις υπάρχουσες σχέσεις ουδέτερες, ενώ μόνο το 15% τις θεωρεί θετικές.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το 48% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να επιδιώξει να δημιουργήσει εταιρικές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το ποσοστό αυτό αυξήθηκε κατά 15% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσοστό του 2008.

Επίσης, το 35% πιστεύει ότι η Δύση δεν πρόκειται ποτέ να αντιμετωπίσει την Ρωσία ως ισότιμο εταίρο, γι’ αυτό και δεν έχει νόημα για τη χώρα να στρέφεται προς την Ευρώπη. Αντίθετα, περίπου ο ένας στους δέκα, δηλαδή το 9%, θεωρεί ότι η Ρωσία πρέπει να επιδιώξει να γίνει μέλος της ΕΕ.

Η δημοσκόπηση του VCIOM πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου, σε δείγμα 1.600 ερωτηθέντων.