«Τέσσερεις κοινοβουλευτικές περίοδοι είναι αρκετές. Θα παραδώσω με ήσυχη την συνείδηση την ευθύνη σε άλλον». Η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος.

«Ήταν ο τελευταίος κύκλος σε αυτό το θέμα. Ο κύκλος έκλεισε», είπε σε συνέντευξή της στην «Frankfurter Allgemeine Zeitung», όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, απαντώντας στην παρατήρηση ότι και πριν από τις εκλογές του 2017 είχε προβληματιστεί εάν θα είναι ξανά υποψήφια καγκελάριος.

Όταν ρωτήθηκε αν έχει μετανιώσει για την απόφασή της να θέσει τελικά υποψηφιότητα για τέταρτη φορά λόγω της δύσκολης χρονιάς με την πανδημία του κορονοϊού η οποία επακολούθησε, η χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός απάντησε: «Όχι. Το να είναι κανείς επί τέσσερις κοινοβουλευτικές περιόδους καγκελάριος είναι αρκετό χρονικό διάστημα στις μέρες μας. Μπορώ με ήσυχη τη συνείδηση να παραδώσω την ευθύνη σε άλλα χέρια. Μέχρι τότε, θα συνεχίσω να ασκώ καθημερινά τα καθήκοντά μου με μεγάλη ευχαρίστηση», τόνισε.

Όταν ρωτήθηκε εάν η πανδημία φάνηκε χρήσιμη στο Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα (CDU), το οποίο βρίσκεται ψηλά στις δημοσκοπήσεις εδώ και ένα χρόνο, η καγκελάριος απάντησε ότι «όλα εξαρτώνται από την εμπιστοσύνη των πολιτών.

Μπορείς να την κερδίσεις ή μπορείς να την χάσεις. Στην πολιτική το ζητούμενο είναι η υπεύθυνη δράση. Με όλα όσα κάναμε στη Γερμανία – έστω και με ατέλειες- έχουμε μέχρι στιγμής αντιμετωπίσει την πανδημία με συγκριτικά μικρές απώλειες», δήλωσε η Μέρκελ.