Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σήμερα από κατολίσθηση που σημειώθηκε εξαιτίας των σφοδρών βροχοπτώσεων στο βορειοανατολικό Νεπάλ, ανακοίνωσαν οι αρχές. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν, 18 αγνοούνται και δεκάδες σπίτια έχουν καταπλακωθεί από τη λάσπη.

Από την κατολίσθηση δημιουργήθηκε ένα φράγμα από λάσπη που μπλόκαρε τη ροή του ποταμού Σουνκόσι κοντά στο Τζούρε της περιοχής Σιντχουπαλτσόουκ, περίπου 60 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Κατμαντού, εντείνοντας την ανησυχία για πλημμύρες που μπορεί να φθάσουν μέχρι και το Μπιχάρ της ανατολικής Ινδίας.

Αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι βράχια που αποκολλήθηκαν, μαζί με λάσπη, μπλόκαραν τη ροή του ποταμού με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί τεχνητή λίμνη μήκους τριών χιλιομέτρων που πλημμύρισε τμήμα του αυτοκινητοδρόμου Αρνίκο, ο οποίος συνδέει το Κατμαντού με το Θιβέτ.

Οι κάτοικοι των χωριών που βρίσκονται κοντά στον Σουνκόσι κλήθηκαν να τα εγκαταλείψουν καθώς το φράγμα λάσπης μπορεί να καταρρεύσει από στιγμή σε στιγμή, είπε αξιωματικός της αστυνομίας.

Ο στρατός, υποστηριζόμενος από αέρος από ελικόπτερα, μετέβη στην περιοχή και πραγματοποιεί επιχείρηση για να απομακρύνει τους τόνους λάσπης από τον ποταμό ώστε να αποφευχθεί να πλημμυρίσει η περιοχή.

Οι βροχές από τους μουσώνες ξεκινούν στα μέσα Ιουνίου και διαρκούν μέχρι και τον Σεπτέμβριο, ενώ είναι ζωτικής σημασίας για τις καλλιέργειες στο Νεπάλ -μία από τις δέκα φτωχότερες χώρες στον κόσμο. Ωστόσο, δεκάδες θύματα καταγράφονται κάθε χρόνο από τις κατολισθήσεις και τις πλημμύρες που προκαλούν οι ισχυρές βροχοπτώσεις.