Εδώ και έναν περίπου χρόνο ο πλανήτης ζει σε ρυθμούς πανδημίας, με περιορισμούς, lockdowns, απαγόρευση κυκλοφορίας, μάσκες, αποστάσεις. Ο περιφερειακός διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Ευρώπη, Χανς Κλούγκε, πιστεύει πως η πανδημία του κορονοϊού θα τελειώσει στις αρχές του 2022.

Σε δηλώσεις του στο δανέζικο κρατικό δίκτυο DR, ο Κλούγκε σημειώνει πως η COVID-19 θα συνεχίσει να επικρατεί το 2021, αλλά θα είναι περισσότερο διαχειρίσιμη σε σύγκριση με το 2020. Υποστηρίζοντας ότι τα χειρότερα σενάρια πλέον ανήκουν στο παρελθόν, ο Κλούγκε αναφέρει ότι υπάρχουν περισσότερες πληροφορίες για τον ιό σε σχέση με το 2020, όταν και ξεκίνησε η εξάπλωσή του.

Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει από πριν το μέλλον της πανδημίας της COVID-19, όπως μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο Anadolu. «Θα συνεχίσει να υπάρχει ο ιός, αλλά δεν πιστεύω ότι θα χρειάζονται οι περιορισμοί. Αυτό είναι ένα αισιόδοξο μήνυμα», είπε.

Σύμφωνα με τον Κλούγκε, οι μεταλλάξεις είναι φυσιολογικές και ο ιός προσπαθεί να προσαρμοστεί στα άτομα που μολύνονται, ωστόσο η γρήγορη εξάπλωση των μεταλλάξεων προκαλεί ανησυχία.

Προσθέτοντας ότι ο ΠΟΥ παρακολουθεί στενά την αποτελεσματικότητα των εμβολίων που έχουν αναπτυχθεί κατά της Covid-19 λόγω των ταχέως διαδεδομένων τύπων του ιού, είπε ότι τα εμβόλια μπορούν να τροποποιηθούν με βάση τις νέες μεταλλάξεις εάν είναι απαραίτητο και δεν χρειάζεται να παραχθούν από την αρχή.