Η δίκη τριών εφήβων για τον φόνο ενός 16χρονου στη Φινλανδία ξεκίνησε την Τετάρτη (17/2), αναβιώνοντας μια σοκαριστική υπόθεση, όπως είχε χαρακτηριστεί από την υπουργό Εσωτερικών, Μαρία Οχισάλο.

Οι τρεις έφηβοι κατηγορούνται ότι ξυλοκόπησαν μέχρι θανάτου το θύμα, αφού προηγουμένως τον παρενοχλούσαν για μήνες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σε μια υπόθεση που αποκάλυψε τις αδυναμίες του συστήματος προστασίας των νέων που τοποθετούνται σε προνοιακά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τις αρχές, το θύμα δέχτηκε μια «σαδιστική» επίθεση, επί πολλές ώρες και πέθανε, στις 4 Δεκεμβρίου, σε ένα πάρκο του Κόσκελα, στα βόρεια του Ελσίνκι.

Οι τρεις κατηγορούμενοι είναι ηλικίας 15 και 16 ετών. Κατηγορούνται για ανθρωποκτονία, για κλοπή και για πολλές άλλες επιθέσεις σε βάρος του θύματος, κατά τους πέντε μήνες που προηγήθηκαν του θανάτου του. Όλοι τους αρνούνται ότι ευθύνονται για τον θάνατό του, που σύμφωνα με την εισαγγελία προήλθε από εγκεφαλικές κακώσεις και διάτρηση πνεύμονα λόγω σπασμένων πλευρών. Ένα τέταρτο αγόρι κατηγορείται μόνο για κλοπή.

«Δεν ήταν παιχνίδι, αλλά ξεκάθαρη βία», είπε ο εισαγγελέας Σάτου Πομόελ στο δικαστήριο.

Με βάση μια έρευνα της δημόσιας τηλεόρασης Yle, η εστία όπου διέμενε το θύμα αρνήθηκε να τον αναζητήσει το Σαββατοκύριακο μετά την επίθεση που δέχτηκε. Το πτώμα του βρέθηκε την επόμενη Δευτέρα, τρεις ημέρες μετά τον θάνατό του.

Εκπαιδευτικοί παραδέχτηκαν ότι «καθυστέρησαν» να ανταποκριθούν στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε ο νεαρός. Η αστυνομία ερευνά τώρα αν θα πρέπει να ασκηθούν διώξεις και στο εκπαιδευτικό προσωπικό ή στην υπηρεσία προστασίας ανηλίκων.

Στο μπλογκ της, η αστυνομικός Γιόνα Τουρούνεν κατήγγειλε ένα σύστημα που «δεν είναι σε θέση να προστατεύσει επαρκώς» τα παιδιά αυτά.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, σχεδόν ένας στους δύο εφήβους ηλικίας 14-16 ετών που διαμένουν σε προνοιακά ιδρύματα στη Φινλανδία πέφτει θύμα παρενόχλησης ή απειλών.

Η δίκη αναμένεται να διαρκέσει μέχρι τις 3 Μαρτίου και η απόφαση θα ανακοινωθεί αργότερα φέτος.

*Φωτογραφία αρχείου

TAGS