Τουλάχιστον τρεις ξένοι υπήκοοι και ένας Αφγανός σκοτώθηκαν σήμερα το πρωί σε επίθεση αυτοκτονίας καμικάζι ο οποίος επέβαινε σε μοτοσικλέτα και εισχώρησε στις εγκαταστάσεις της υπηρεσίας κατά των ναρκωτικών του υπουργείου Εσωτερικών, κοντά στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ, ανακοίνωσε η αστυνομία. Οι Ταλιμπάν ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση.

«Οι πρώτες πληροφορίες μας δείχνουν ότι η έκρηξη σημειώθηκε εντός ξένου στρατοπέδου, τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και έξι τραυματίστηκαν κατά την έκρηξη. Οι ξένοι πραγματοποιούσαν άσκηση εντός του στρατοπέδου και η αστυνομία διεξάγει έρευνα για τον τρόπο με τον οποίο ο καμικάζι εισχώρησε σε αυτό», δήλωσε ο στρατηγός Ζαχίρ Ζαχίρ, διοικητής της αστυνομίας της Καμπούλ διευκρινίζοντας ότι κανένας Αφγανός δεν βρισκόταν στο στρατόπεδο.
Ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, τρεις ξένοι σύμβουλοι του υπουργείου, η εθνικότητα των οποίων δεν έγινε γνωστή και, ένας αφγανός διερμηνέας είναι τα θύματα της επίθεσης.

Από την πλευρά του ο Νατζίμπ Ντανίς, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών διευκρίνισε ότι «το στρατόπεδο όπου σημειώθηκε το περιστατικό ανήκει στην υπηρεσία κατά των ναρκωτικών, η οποία υπάγεται στο υπουργείο αλλά δεν γνωρίζουμε αν αυτοί που σκοτώθηκαν ήταν σύμβουλοι του υπουργείου».

Η επίθεση σημειώνεται σε κλίμα αυξανόμενης βίας στο Αφγανιστάν, όπου πολλές επιθέσεις σημειώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, εκ των οποίων μια μεγάλη επίθεση αυτοκτονίας την περασμένη Τρίτη, με 42 νεκρούς, στην ανατολική επαρχία Πακτίκα.

Την ίδια ώρα, η χώρα βρίσκεται ενώπιον τριών ταυτόχρονων μεταβάσεων –στρατιωτικής, πολιτικής και οικονομικής– με την αποχώρηση των δυνάμεων του ΝΑΤΟ, τις υποψίες για νοθεία που αμαυρώνουν την εκλογή του διαδόχου του προέδρου Χαμίντ Καρζάι και μια οικονομική επιβράδυνση που οφείλεται στην αβεβαιότητα για το μέλλον της χώρας.