H Βρετανή Lauren Nicole-Jones πάσχει από μια σπάνια πάθηση που την έχει αφήσει να παλεύει να αναγνωρίσει φίλους και οικείους, ακόμα και διασημότητες. Ή τη βασίλισσα της Αγγλίας.

Ακόμα και το ξεφύλλισμα των οικογενειακών άλμπουμ αποδεικνύεται βάσανο γι’ αυτή, καθώς πολύ συχνά δεν αναγνωρίζει ούτε τον εαυτό της.

Αν δεν ήταν μάλιστα το νυφικό που την εμφανίζουν να φορά οι γαμήλιες φωτογραφίες, δεν θα καταλάβαινε πως η όμορφη νυφούλα είναι η ίδια, όπως λέει.

Η 33χρονη πάσχει από σοβαρής μορφής προσωποαγνωσία. Έχει δυσκολία στην αναγνώριση των καλύτερών της φίλων, γνωστών προσωπικοτήτων της δημόσιας σφαίρας, ακόμα και του ίδιου της του εαυτού.

Δεν υπάρχει θεραπεία για την πάθησή της, μαθαίνει να αναγνωρίζει όμως ποιος είναι ποιος από τον ήχο της φωνής ή άλλα χαρακτηριστικά.

Η 33χρονη Βρετανή λέει χαρακτηριστικά στη «Mirror»: «Η ζωή μου μπορεί να γίνει πραγματικά δύσκολη πολλές φορές. Δεν μπορώ πάντα να δω τον εαυτό μου σε φωτογραφίες, κάτι που είναι ντροπιαστικό».

Κι έτσι καταφεύγει σε δικές της συνταγές: «Αν μου δείξει κάποιος μια φωτογραφία και το πρόσωπο έχει σκούρα μαλλιά και έχει το ύψος μου, σκέφτομαι ‘‘γιατί μου δείχνουν αυτή τη φωτογραφία; Πρέπει να είμαι εγώ’’».

Η ίδια αποκαλύπτει πως η πάθησή της έχει οδηγήσει σε κωμικοτραγικά περιστατικά. Όπως με μια άγνωστη γυναίκα στο πάρτι γενεθλίων της Lauren που αποδείχτηκε η καλύτερή της φίλη.

Η πάθηση δεν είναι όμως αστείο: «Στη σοβαρή της πλευρά, επηρεάζει την αυτοεκτίμηση και την αίσθηση της επάρκειας, του γενικού αυτού αισθήματος να μπορείς να διαχειρίζεσαι τον κόσμο και τους ανθρώπους».