Στα δίχτυα της Europol έπεσε κύκλωμα το οποίο συμμετείχαν κυρίως Έλληνες και το οποίο υπέκλεψε ποσό άνω των 12 εκατ. ευρώ από 50 τράπεζες στις ΗΠΑ.

Η εξάρθρωση του κυκλώματος έγινε μετά από διακρατική επιχείρηση που συντόνισαν η Europol, η ισπανική αστυνομία και οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες. Στην επιχείρηση συμμετείχαν και οι αστυνομικές Αρχές της Ελλάδας, της Αυστρίας και της Δανίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Europol, οι ταυτόχρονες επιχειρήσεις ξεκίνησαν στις 6 Οκτωβρίου 2020, και από τότε έχουν συλληφθεί 105 άτομα, κατόπιν εφόδου σε 88 κατοικίες. Παράλληλα, οι Αρχές κατάσχεσαν 87 τραπεζικούς λογαριασμούς, ύψους 1,3 εκατ. ευρώ, καθώς και 14 πολυτελή οχήματα.

Θύματα της συγκεκριμένης ομάδας, σύμφωνα με τη Europol, έπεσαν περισσότερες από 50 αμερικανικές τράπεζες, με το κύκλωμα να έχει υπεξαιρέσει πάνω από 12 εκατ. ευρώ.

Πώς δρούσε το κύκλωμα

Τα μέλη της οργάνωσης, κυρίως ελληνικής καταγωγής, δημιουργούσαν εταιρείες-κελύφη (shell companies) στις ΗΠΑ και άνοιγαν τραπεζικούς λογαριασμούς σε αμερικανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στο όνομα των συγκεκριμένων εταιρειών. Για να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των τραπεζικών στελεχών, μάλιστα, μετέφεραν στους αμερικανικούς λογαριασμούς μεγάλα χρηματικά ποσά από διάφορες περιοχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια, ζητούσαν από τις αμερικανικές τράπεζες να δώσουν μεγάλα δάνεια προς τις εταιρείες-κελύφη, τα οποία οι ίδιοι μετέφεραν σε προσωπικούς τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ευρώπη.

Πώς έγινε η εξάρθρωση

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, η Europol έστησε στα κεντρικά της γραφεία ένα κέντρο συντονισμού, ώστε να υπάρχει συνεχής επικοινωνία με τους αστυνομικούς από τις εμπλεκόμενες χώρες. Επίσης, η Europol έστειλε στην Ελλάδα έναν αναλυτή ώστε να παρέχει real time υποστήριξη στους Έλληνες αστυνομικούς.

Την επιχείρηση υποστήριξε μια υπηρεσία της Europol, η Κοινή Ομάδα Δράσης για τα Εγκλήματα στον Κυβερνοχώρο. Η ομάδα αποτελείται από ειδικούς αξιωματικούς από διαφορετικές χώρες, οι οποίοι εργάζονται από το ίδιο γραφείο για τη διεξαγωγή ερευνών σε περιπτώσεις σοβαρών εγκλημάτων στον κυβερνοχώρο.