Αποδεκτή έκανε την παράσταση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Φυλακών της Ρωσίας ο εισαγγελέας του Δικαστηρίου της Μόσχας, ώστε να μετατραπεί η ποινή που είχε επιβληθεί στον Αλεξέι Ναβάλνι για παραβίαση των όρων αναστολής ποινής σε κανονική ποινή, ζητώντας να εκτίσει ποινή φυλάκισης 3,5 ετών.

Η εισαγγελέας ζήτησε να συμψηφισθεί η περίοδος της κράτησης του σε κατ’ οίκον περιορισμό, με την ποινή φυλάκισης, με την αναλογία μια ημέρα σε κατ’ οίκον περιορισμό για μία ημέρα φυλάκισης.

Ο Ναβάλνι κατήγγειλε την καταστολή και τον Πούτιν

Μιλώντας στο δικαστήριο, το οποίο εξέταζε την μετατροπή της ποινής με αναστολή που του είχε επιβληθεί για την υπόθεση Yves Rocher σε κανονική ποινή, ο Ναβάλνι κατηγόρησε εκ νέου τον Βλαντιμίρ Πούτιν ως διοργανωτή της απόπειρας δολοφονίας εναντίον του όπως και της ποινική του δίωξης.

«Αποδείχθηκε ότι για να υπερισχύσει του πολιτικού του αντιπάλου, ο οποίος δεν έχει ούτε τηλεόραση ούτε πολιτικό κόμμα, χρειάζεται απλώς να τον σκοτώσει με χημικό όπλο», είπε ο επικριτής του Κρεμλίνου, ο οποίος χαρακτήρισε τον Ρώσο πρόεδρο ως έναν υπαλληλίσκο, τον οποίο τυχαία τοποθέτησαν στο προεδρικό θώκο, ο οποίος ποτέ δεν συμμετείχε σε debate και αυτή είναι η μοναδική του μέθοδος, να προσπαθεί να σκοτώνει ανθρώπους».

Ο εισαγγελέας και ο δικαστής διέκοψαν αρκετές φορές τον Ναβάλνι, λέγοντας του ότι τα όσα λέει δεν έχουν σχέση με την υπόθεση για την οποία δικάζεται και πως δεν βρίσκεται σε συγκέντρωση. Ωστόσο παρά τις παραινέσεις των δικαστών, εκείνος κατήγγειλε τις χιλιάδες συλλήψεις που έγιναν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων υποστήριξης τα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα, που υπήρξαν οι μεγαλύτερες της αντιπολίτευσης εδώ και χρόνια.

«Το πιο σημαντικό πράγμα σε αυτή τη δίκη είναι να τρομάξεις έναν τεράστιο αριθμό ανθρώπων. Κάποιος φυλακίζεται για να τρομάξουν εκατομμύρια. Δεν θα μπορέσεις να φυλακίσεις ολόκληρη τη χώρα!», έλεγε αναφερόμενος στον Πούτιν, για τον οποίο είπε -μεταξύ άλλων- ότι «θα περάσει στην ιστορία ως δηλητηριαστής εσωρούχων».

Στα τέλη Δεκεμβρίου, ο Ναβάλνι σε βίντεο που είχε αναρτήσει, παρουσίαζε την τηλεφωνική συνομιλία με έναν πράκτορα της FSB τον οποίο όπως ισχυρίσθηκε είχε παγιδεύσει υποδυόμενος κάποιον ανώτερο του, με αποτέλεσμα ο πράκτορας να αποκαλύψει ότι το δηλητήριο είχε τοποθετηθεί σε ένα από τα εσώρουχά του, που είχαν κλέψει από το ξενοδοχείο όπου διέμενε του κατά τη διάρκεια μιας επίσκεψη τους στη Σιβηρία.

Ρωσία κατά ΕΕ για Ναβάλνι: Δεν θα δεχτούμε μαθήματα αυτούς

Νωρίτερα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι η Ρωσία ήλπιζε η Ευρωπαϊκή Ένωση να μη συνδέσει τη σχέση της με τη Μόσχα με τον Ναβάλνι και δεσμεύτηκε να απαντήσει αναλόγως σε όποια σκληρή κριτική τυχόν δεχτεί για το ζήτημα από τις Βρυξέλλες.

Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, πρόκειται να επισκεφθεί τη ρωσική πρωτεύουσα στις 4-6 Φεβρουαρίου σε μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις μεταξύ της Μόσχας και των Βρυξελλών είναι τεταμένες λόγω της υπόθεσης Ναβάλνι.

Το Κρεμλίνο διεμήνυσε ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί μαθήματα από τις Βρυξέλλες για το ζήτημα αυτό.

Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε σήμερα ότι η παρουσία ξένων διπλωματών στο δικαστήριο αποτελεί απόδειξη των δυτικών προσπαθειών ανάμειξης στις εσωτερικές υποθέσεις της Μόσχας.