Την άδεια των κινεζικών αρχών για να ξεκινήσει τις έρευνές της στην Ουχάν αναμένει σήμερα η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, η οποία διερευνά την προέλευση του κορονοϊού.

Να διεξαχθεί «ξεκάθαρη και στιβαρή» έρευνα ζητεί η Ουάσινγκτον. «Είναι απαραίτητο να εντοπίσουμε» πώς ο ιός εμφανίστηκε και εξαπλώθηκε, δήλωσε η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι. Οι ΗΠΑ «στηρίζουν τη διεθνή έρευνα, η οποία κατά τη γνώμη μας θα πρέπει να είναι ξεκάθαρη και στιβαρή».

Εξάλλου η Ψάκι υπογράμμισε τη μεγάλη ανησυχία των ΗΠΑ για την παραπληροφόρηση που προέρχεται από κάποιες πηγές στην Κίνα.

Οι δέκα διεθνείς εμπειρογνώμονες του ΠΟΥ έφτασαν στα μέσα Ιανουαρίου στην Ουχάν. Άφου έμειναν σε καραντίνα για δύο εβδομάδες, αναμένεται να ξεκινήσουν σήμερα τις έρευνές τους στην πρώτη πόλη παγκοσμίως που τέθηκε σε lockdown στις 23 Ιανουαρίου 2020, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

Η επίσκεψη αυτή είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη για το κινεζικό καθεστώς, το οποίο επιθυμεί να αποποιηθεί οποιασδήποτε ευθύνης για την πανδημία, από την οποία έχουν χάσει τη ζωή τους σχεδόν 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, αν και έχει σχεδόν εξαλειφθεί στην Κίνα.

Συγγενείς θυμάτων της covid-19 στην Ουχάν έχουν κατηγορήσει τις αρχές ότι έκλεισε την ομάδα τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ότι τους ασκεί πιέσεις για να μην μιλήσουν.

Η Ουάσινγκτον «θα εξετάσει την αξιοπιστία της έκθεσης της έρευνας μόλις αυτή ολοκληρωθεί» και θα βασιστεί και στις πληροφορίες που έχουν συγκεντρώσει και αναλύσει οι αμερικανικές υπηρεσίες Πληροφοριών για το θέμα, επεσήμανε η Ψάκι.

Καταγγελίες για εκβιασμούς και δωροδοκίες

Πιέσεις στις οικογένειες των θυμάτων της covid-19 προκειμένου να τις αποτρέψουν από το να μιλήσουν στους ερευνητές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που επισκέπτονται την Ουχάν ασκούν οι κινεζικές αρχές, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, καταγγέλλοντας εκβιασμούς και δωροδοκίες.

Συγγενείς θυμάτων της covid-19 κατηγορούν το κομμουνιστικό καθεστώς ότι προσπαθεί να τους αποτρέψει από το να πλησιάσουν τους διεθνείς εμπειρογνώμονες, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Οι οικογένειες αυτές είχαν συγκεντρωθεί πέρσι ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στους τοπικούς αξιωματούχους που υποτίμησαν τη σοβαρότητα της επιδημίας, φτάνοντας στο σημείο να τιμωρήσουν τους πρώτους ανθρώπους που αποκάλυψαν τι συμβαίνει.

Πολλοί από τους συγγενείς προσπάθησαν να προσφύγουν στη δικαιοσύνη, όμως καταγγέλλουν ότι αυτές απορρίφθηκαν από τα δικαστήρια.

Περίπου 100 γονείς θυμάτων αντάλλασσαν μηνύματα στην εφαρμογή WeChat, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Κίνα, όμως πριν δέκα ημέρες ο ιστότοπος απέκλεισε την ομάδα τους, αναφέρει ο Ζανγκ Χάι, ένας από τους επικεφαλής του κινήματος.

«Αυτό δείχνει ότι οι αρχές ανησυχούν. Φοβούνται ότι αυτές οι οικογένειες θα επικοινωνήσουν με τους ειδικούς του ΠΟΥ» δηλώνει ο 51χρονος άνδρας, ο πατέρας του οποίου πέθανε στην αρχή της πανδημίας χωρίς ο θάνατός του να συνδέεται επισήμως με την covid-19, καθώς τότε δεν γίνονταν πολλά τεστ.

«Όταν ο ΠΟΥ έφτασε στην Ουχάν, η ομάδα διαλύθηκε με τη βία. Το αποτέλεσμα ήταν ότι χάσαμε την επαφή με πολλά μέλη» εξηγεί.

Όπως και άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στην Κίνα, το WeChat που διαχειρίζεται ο τεράστιος διαδικτυακός όμιλος Tencent, μπλοκάρει τακτικά περιεχόμενο ευαίσθητο για το καθεστώς.

Μου είπαν να μη μιλήσω και «μου έδωσαν 640 ευρώ για την απώλειά μου»

Η επιδημία προκάλεσε επισήμως τον θάνατο 3.900 ανθρώπων στην Ουχάν, όπου καταγράφηκε η μεγάλη πλειονότητα των θανάτων στην Κίνα από covid-19 (συνολικά 4.636 νεκροί).

H χώρα έχει καταφέρει να εξαλείψει σε μεγάλο βαθμό την επιδημία στο έδαφός της ήδη από την άνοιξη, αν και τις τελευταίες εβδομάδες εμφανίστηκαν κάποιες εστίες σε μερικές επαρχίες.

Με λιγότερους από 90.000 ασθενείς με covid-19, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Κίνα απέχει πολύ από τους απολογισμούς άλλων χωρών.

Ωστόσο πολλοί συγγενείς θυμάτων αμφισβητούν τους αριθμούς αυτούς, καταγγέλλοντας ότι πολλοί εξ αυτών υπέκυψαν στις πιέσεις των αρχών για να μην καταγραφούν οι συγγενείς τους ως ασθενείς με covid-19.

Μια συνταξιούχος, η οποία ισχυρίζεται ότι η κόρη της πέθανε από κορονοϊό τον Ιανουάριο του 2019, διηγείται ότι την κάλεσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι αρχές για να της πουν «να μην μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης, ούτε να επιτρέψει να την εκμεταλλευτούν». «Μετά από αυτό ήρθαν στο σπίτι μου χθες και μου είπαν το ίδιο τροπάρι και μου έδωσαν 5.000 γιούαν (640 ευρώ) για την απώλειά μου» πρόσθεσε.

Ζητούν γενναιότητα

Ο Ζανγκ Χάι ζητεί από τους ειδικούς του ΠΟΥ να έχουν «τη γενναιότητα» να συναντηθούν με τις οικογένειες. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι μαρτυρίες των οικογενειών για την έκρηξη του ιού στην Ουχάν ενδέχεται να βοηθήσει τους διεθνείς ερευνητές, την ώρα που το Πεκίνο προσπαθεί να αποποιηθεί των ευθυνών του.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα οι Κινέζοι ερευνητές στις αρχές του 2020, ο νέος κορονοϊός μεταδόθηκε από μια νυχτερίδα ή κάποιο άλλο ζώο, προτού φτάσει στον άνθρωπο. Η επιδημία φαίνεται ότι ξεκίνησε από μια αγορά στην Ουχάν, όπου πωλούνταν ζωντανά άγρια ζώα, κυρίως πανγκολίνοι.