Ανησυχία έχει προκληθεί στην Καλιφόρνια, όπου επιστήμονες πιστεύουν ότι μια νέα μετάλλαξη του κορονοϊού μπορεί να ευθύνεται για τη δραματική αύξηση των κρουσμάτων στην αμερικανική πολιτεία.

Δύο ξεχωριστές ερευνητικές ομάδες, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης στις ΗΠΑ, φαίνεται πως εντόπισαν το «στέλεχος της Καλιφόρνια». Και παρόλο που μοιάζει ως νέα μετάλλαξη, θεωρείται ότι προέρχεται από εκείνη της Μεγάλης Βρετανίας, όπως μεταδίδουν οι Los Angeles Times και η NY Post.

Το «στέλεχος της Καλιφόρνια» είναι από το ίδιο «οικογενειακό δέντρο» με το βρετανικό στέλεχος και πιθανόν να είναι εκείνο που ευθύνεται για την εξάπλωση του ιού στην πολιτεία τους τελευταίους μήνες.

Ένα από τα εργαστήρια που ανακάλυψαν το στέλεχος, το Ιατρικό Κέντρο Cedars-Sinai στο Λος Άντζελες, ανέφερε ότι εντοπίζεται στο 24% των 2.400 δειγμάτων που εξετάστηκαν σε όλη την Καλιφόρνια τις τελευταίες εβδομάδες του 2020.

Μια άλλη ανάλυση έδειξε ότι το 25% των 332 δειγμάτων από τη βόρεια Καλιφόρνια ανήκε στο νέο στέλεχος.

«Υπήρξε ένα τοπικό στέλεχος κάτω από τη μύτη μας», δήλωσε ο Dr. Charles Chiu από το πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια. Όπως εξήγησε, το νέο στέλεχος εντοπίστηκε όταν μελετούσαν εκείνο της Βρετανίας.

Ο δρ. Eric Vail, παθολόγος στο ιατρικό κέντρο Cedars-Sinai, σημείωσε πως ο διπλασιασμός των θανάτων λόγω του Covid-19 κατά τους τελευταίους 3 μήνες πιθανόν να οφείλεται στο νέο στέλεχος.

«Είναι πιθανό να βοήθησε στην επιτάχυνση της αύξησης των κρουσμάτων κατά την διάρκεια των γιορτών», ανέφερε.

«Ωστόσο η ανθρώπινη συμπεριφορά είναι κυρίαρχο στοιχείο που σχετίζεται με την εξάπλωση του ιού, όπως και το γεγονός ότι σημειώθηκε όταν ο καιρός ψύχρανε και εν μέσω γιορτών όταν οι άνθρωποι μαζεύτηκαν σε σπίτια», συμπλήρωσε.