Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία στην Ισπανία έχει έρθει σε σύγκρουση με την σοσιαλιστική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Θαπατέρο για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων και την άμβλωση.

Ξεκινώντας το 32ωρο ταξίδι του από την πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, βασικό προορισμό προσκυνητών από την εποχή του μεσαίωνα, ο Βενέδικτος έγινε δεκτός από τον πρίγκιπα Φελίπε και την πριγκίπισσα Λετίσια, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Εσωτερικών, Αλφρέδο Πέρεθ Ρουμπαλκάμπα, και άλλους υπουργούς.

Η επίσκεψη του πάπα αναμένεται να συγκεντρώσει περίπου 200.000 ανθρώπους και στην πόλη έχουν ληφθεί δρακόντεια μέτρα ασφαλείας κι έχουν επιστρατευθεί περισσότεροι από 6.000 αστυνομικοί.

Αυτή είναι η δεύτερη επίσκεψή του στην Ισπανία από την εκλογή του το 2006.

Από τα 46 εκατομμύρια των ισπανών, μόνο το 76% αυτοχαρακτηρίζονται Καθολικοί, αλλά μόνο το 15% από αυτούς δηλώνουν ότι πηγαίνουν τακτικά στην εκκλησία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Κέντρου Κοινωνιολογικής Έρευνας.

Μία από τις μεγαλύτερες διαμάχες ανάμεσα στην ισπανική κυβέρνηση και την εκκλησία είναι τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων.

Η Ισπανία έγινε το 2005 η τρίτη χώρα στον κόσμο που νομιμοποίησε τους γάμους ομοφυλοφίλων.

Ο νόμος, τον οποίο προώθησε ο Θαπατέρο παρά την έντονη αντίθεση της εκκλησίας, επιτρέπει στα ομοφυλόφιλα ζευγάρια να υιοθετούν παιδιά, κάτι το οποίο το Βατικανό θεωρεί απαράδεκτο.

Ομοφυλόφιλοι άνδρες και γυναίκες σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν μία ογκώδη διαδήλωση κατά της επίσκεψης του ποντίφικα στη Βαρκελόνη, όπου θα μεταβεί αργά απόψε για το δεύτερο σκέλος της επίσκεψής του στην Ισπανία.

Ωστόσο, με την Ισπανία να προσπαθεί να εξέλθει από μία παρατεταμένη περίοδο ύφεσης και το ποσοστό της ανεργίας να ανέρχεται στο 20%, οι διαμαρτυρίες κατά του πάπα έχουν επικεντρωθεί όχι μόνο σε θρησκευτικά και κοινωνικά ζητήματα, αλλά και στα εκατομμύρια ευρώ που δαπανώνται για την ασφάλεια του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.