Το Βέλγιο κινδυνεύει να δει αύξηση στον ημερήσιο αριθμό νέων κρουσμάτων του κορονοϊού μέσα στις επόμενες εβδομάδες καθώς όλο και περισσότεροι Βέλγοι υποβάλλονται σε τεστ κατά την επιστροφή τους από τις διακοπές των Χριστουγέννων, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Ιβ Βαν Λετέμ δήλωσε ότι η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες ημέρες μπορεί να αποδοθεί στα περισσότερα τεστ που διενεργούνται σε σχέση με την περίοδο των εορταστικών διακοπών.

«Η κατάσταση παραμένει εύθραυστη, αβέβαιη. Πιθανόν να υπάρξει αύξηση μέσα στις επόμενες εβδομάδες παρότι δεν αποκλείεται ούτε μια αντίστροφη εξέλιξη», είπε ο ίδιος σε συνέντευξη Τύπου.

Σύμφωνα με τον Βαν Λετέμ, το Βέλγιο κατέγραψε τον υψηλότερο ετήσιο δείκτη θνησιμότητας τον περασμένο χρόνο μετά την Ισπανική Γρίπη και το τέλος του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου το 1918.

Στοιχεία από το ινστιτούτο υγείας Sciensano δείχνουν ότι χθες, Δευτέρα, ο αριθμός των θετικών τεστ για COVID-19 έφθασε τα 665.220 με 2.000 νέα ημερήσια κρούσματα κατά μέσον όρο την τελευταία εβδομάδα.

«Αυτή η αύξηση επηρεάζει όλες τις ηλικιακές ομάδες παγκοσμίως, αλλά είναι πιο έντονη σε 10χρονους, νεαρούς ενήλικες και, ίσως λίγο πιο ανησυχητικό επειδή δεν πήγαν διακοπές, και σε ανθρώπους άνω των 90», σημείωσε.

Η χώρα αυτή των 11 εκατομμυρίων κατοίκων, όπου βρίσκεται η έδρα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, έχει ένα από τα υψηλότερα κατά κεφαλήν ποσοστά θνησιμότητας παγκοσμίως με 20.122 θανάτους από την αρχή της πανδημίας.

Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα συνεδριάσει στις 22 Ιανουαρίου για να επανεξετάσει τα μέτρα του lockdown.

Η νότια περιοχή της Βαλονίας αποφάσισε σήμερα να παρατείνει μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου την απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.