Φωτογραφίες καθώς και εικόνες από δορυφόρους δείχνουν ότι οι μαχητές του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ) διέπραξαν μαζικές εκτελέσεις στην πόλη Τικρίτ στο βόρειο Ιράκ, ανέφερε σήμερα η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW).

Η μη κυβερνητική οργάνωση που εδρεύει στη Νέα Υόρκη επισήμανε ότι το ΙΚΙΛ σκότωσε 160 έως 190 άνδρες σε τουλάχιστον δύο τοποθεσίες μέσα και γύρω από την πόλη Τικρίτ –γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν– το διάστημα μεταξύ 11ης και 14ης Ιουνίου.

Υπογράμμισε ότι ο απολογισμός θα μπορούσε να είναι πολύ βαρύτερος ωστόσο η δυσκολία στο να εντοπιστούν τα θύματα και η πρόσβαση στην περιοχή έχουν αποτρέψει τη διεξαγωγή μιας ολοκληρωμένης έρευνας.

Φωτογραφίες που ανήρτησε στον ιστότοπό της η HRW απεικονίζουν άνδρες που έχουν παραταχθεί ο ένας δίπλα στον άλλο μπρούμυτα μέσα σε τάφρους, τους οποίους πυροβολούν και σκοτώνουν οι ένοπλοι.

«Οι φωτογραφίες και οι εικόνες των δορυφόρων από το Τικρίτ προσφέρουν ξεκάθαρες αποδείξεις ενός φρικτού εγκλήματος πολέμου που πρέπει να ερευνηθεί περαιτέρω» δήλωσε ο διευθυντής εκτάκτων καταστάσεων της οργάνωσης Πίτερ Μπούκαρτ σε μια ανακοίνωση.

«Εκείνοι και όσοι διαπράττουν καταχρήσεις πρέπει να γνωρίζουν ότι τα μάτια των Ιρακινών και όλου του κόσμου παρακολουθούν».

Το ΙΚΙΛ δεν σχολίασε τις καταγγελίες της οργάνωσης.

«Κατά τη διάρκειας μιας ένοπλης σύγκρουσης, η δολοφονία οιουδήποτε προσώπου που δεν έχει ενεργή συμμετοχή στις εχθροπραξίες, περιλαμβανομένων στρατιωτών που έχουν παραδώσει τα όπλα τους και εκείνων που κρατούνται αιχμάλωτοι, είναι ένα έγκλημα πολέμου» τονίζει η HRW.

«Οι φόνοι, όταν διαπράττονται με συστηματικό τρόπο και σε μεγάλη κλίμακα και πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μιας προμελετημένης πολιτικής μιας οργανωμένης ομάδας, μπορούν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας»