Η Κιμ Γιο Γιονγκ, η αδερφή του Κιμ Γιονγκ Ουν που οι περισσότεροι θεωρούσαν πιθανή διάδοχό του, μοιάζει να έχει υποβιβαστεί στην ιεραρχία.

Παραμένει στην κεντρική επιτροπή του κόμματος μεν, το όνομά της απουσιάζει ωστόσο πια από την κλειστή ομάδα του Πολίτμπιρο του Εργατικού Κόμματος.

Την ανακοίνωση έκανε τη Δευτέρα το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Βόρειας Κορέας, KCNA, μιλώντας για τις εσωτερικές εκλογές που έγιναν την Κυριακή για την κεντρική επιτροπή, η οποία θα καθορίσει την εθνική πολιτική της χώρας για τα επόμενα 5 χρόνια.

Η Κιμ Γιο Γιονγκ είχε μπει στο Πολίτμπιρο το 2017 ως η δεύτερη ποτέ γυναίκα σε μια τόσο υψηλόβαθμη θέση (η πρώτη ήταν η θεία της). Έκτοτε μάλιστα η πολιτική επιρροή της μεγάλωνε διαρκώς, καθώς ο αδερφός της, Κιμ, της εμπιστευόταν ολοένα και περισσότερες αρμοδιότητες.

Ειδικά πέρυσι, όταν απουσίαζε για καιρό εξαιτίας της αρρώστιας του, η Κιμ φάνταζε παντοδύναμη. Τώρα όμως όλοι μιλούν για μικτά σήματα αναφορικά με τη θέση της στον κρατικό μηχανισμό.

Ο Leif-Eric Easley, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο της Σεούλ, δήλωσε σχετικά: «Ο δρόμος των προαγωγών της Κιμ Γιο Γιονγκ δεν είναι γραμμικός. Μπαίνει και βγαίνει από θέσεις ευθύνης και ο τίτλος της δεν ακολουθεί πάντα την αξία της».

Η Γιο Γιονγκ είναι η μικρότερη από τα 4 παιδιά του Κιμ Γιονγκ Ιλ και μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον ήταν η πιο στενή συνεργάτιδα του Κιμ Γιονγκ Ουν. Το 2018 έγινε μάλιστα η πρώτη της δυναστείας των Κιμ που επισκεπτόταν ποτέ τη Νότια Κορέα, ως επικεφαλής της ολυμπιακής αποστολής της χώρας.

«Ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν μεταφέρει την εξουσία, δίνει απλώς δύναμη σε έμπιστους αξιωματούχους με περιορισμένη ισχύ», συμπληρώνει ο ακαδημαϊκός Easley, «δεν έχει νόημα να μιλάμε για το Νο 2 στο σύστημα της Βόρειας Κορέας»…