Οι Δημοκρατικοί του Κογκρέσου βρίσκονται σήμερα ένα βήμα πιο κοντά σε μια ιστορική κίνηση καθώς εξετάζουν την περίπτωση παραπομπής του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για δεύτερη φορά, δύο ημέρες αφού οι ψευδείς ισχυρισμοί του περί εκλογικής νοθείας ενθάρρυναν το πλήθος που εισέβαλε στο Καπιτώλιο, αναφέρει το ΑΠΕ.

Ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών, μεταξύ των οποίων η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόσι και ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία, ο Τσακ Σούμερ, ζήτησαν να εκκινήσουν άμεσα οι διαδικασίες παραπομπής, εάν ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ αρνηθούν να προχωρήσουν στις προβλεπόμενες ενέργειες για την απομάκρυνση του Τραμπ από την εξουσία. «Οι επικίνδυνες και στασιαστικές ενέργειες του προέδρου καθιστούν απαραίτητη την άμεση απομάκρυνσή του από την προεδρία», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους αργά χθες, κατηγορώντας τον Τραμπ ότι υποκίνησε «εξέγερση».

Ενώ χθες δυνάμωναν οι φωνές που ζητούσαν την απομάκρυνσή του, ο Τραμπ δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο οποίο αποκηρύττει τις βιαιότητες, που είχαν ως αποτέλεσμα πέντε άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος, σε μία κίνηση που μέχρι στιγμής είναι ό,τι πιο κοντινό στην παραδοχή της ήττας του στις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, υποσχέθηκε μια ομαλή μετάβαση στη «νέα κυβέρνηση». Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ορκίζεται στις 20 Ιανουαρίου.

Ενώ απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες έως τη λήξη της θητείας του Τραμπ, δεν είναι ακόμα σαφές εάν υπάρχει επαρκής χρόνος για να ολοκληρωθεί μια διαδικασία παραπομπής του. Εάν παραπεμφθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Τραμπ θεωρητικά θα βρεθεί ενώπιον της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία, οι εργασίες της οποίας έχουν διακοπεί έως τις 19 Ιανουαρίου. Σύμβουλοι του Μιτς Μακόνελ, του Ρεπουμπλικανού προέδρου της Γερουσίας, δεν έχουν αποσαφηνίσει τι θα κάνει εκείνος, εάν η Βουλή των Αντιπροσώπων εγκρίνει τα άρθρα παραπομπής.

Η πρώτη παραπομπή

Η ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς Βουλή των Αντιπροσώπων παρέπεμψε τον Τραμπ τον Δεκέμβριο του 2019 με την κατηγορία ότι πίεσε τον πρόεδρο της Ουκρανίας να διενεργήσει έρευνα σε βάρος του Μπάιντεν, αλλά η ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Γερουσία τον απήλλαξε από τις κατηγορίες τον Φεβρουάριο του 2020. Μόνο δύο άλλοι πρόεδροι στην αμερικανική Ιστορία έχουν παραπεμφθεί, ενώ κανείς δεν έχει παραπεμφθεί δύο φορές.

Οι Δημοκρατικοί θα έχουν τον έλεγχο της Γερουσίας αφού εξασφάλισαν δύο έδρες στην Τζόρτζια στις επαναληπτικές εκλογές που διεξήχθησαν εκεί την Τρίτη, αλλά οι δύο νέοι γερουσιαστές, ο Τζον Όσοφ και ο Ράφαελ Γουόρνοκ, δεν θα ορκιστούν πριν από την επικύρωση των αποτελεσμάτων από τις πολιτειακές αρχές. Η προθεσμία για την επικύρωση αυτή είναι η 22α Ιανουαρίου, αν και μπορεί να γίνει και νωρίτερα.

Η Πελόσι και ο Σούμερ κάλεσαν τον Πενς και το υπουργικό συμβούλιο του Τραμπ να επικαλεστούν την 25η Τροπολογία του αμερικανικού Συντάγματος, που τους επιτρέπει να αφαιρέσουν από τον πρόεδρο τις εξουσίες του, εάν ο ίδιος δεν μπορεί να παραιτηθεί από τα καθήκοντά του. Ωστόσο, ο Πενς, σύμφωνα με σύμβουλο, αντιτίθεται στην ιδέα αυτή.

Τουλάχιστον δύο Ρεπουμπλικάνοι, ο κυβερνήτης του Μέριλαντ Λάρι Χόγκαν και ο βουλευτής Άνταμ Κίνζιγκερ, έχουν πει ότι ο Τραμπ πρέπει να αποχωρήσει.

Η Wall Street Journal, που ανήκει στον μεγιστάνα Ρούπερτ Μέρντοχ, ο οποίος ήταν σύμμαχος του Τραμπ, κάλεσε στο κύριο άρθρο της τον απερχόμενο πρόεδρο να «να αναλάβει τις προσωπικές του ευθύνες και να παρατηθεί». «Είναι καλύτερο για όλους, συμπεριλαμβανομένου του ιδίου, εάν αποχωρήσει ήσυχα».

Αρκετοί υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Τραμπ παραιτήθηκαν διαμαρτυρόμενοι για την εισβολή στο Καπιτώλιο. Η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ Μπέτσι ΝτεΒός έγινε χθες, Πέμπτη, το δεύτερο μέλος της κυβέρνησης του Τραμπ που υπέβαλε την παραίτησή του. Η ΝτεΒός –η αδελφή του Έρικ Πρινς, ιδρυτή της εταιρείας μισθοφόρων Blackwater, που δεν υπάρχει πια, μέγα υποστηρικτή του Τραμπ– επικαλέστηκε τη «ρητορική» του προέδρου. «Είναι αναντίρρητο ότι η ρητορική σας είχε επίπτωση στην κατάσταση» κι αυτό οδήγησε την ΝτεΒός να προχωρήσει στην κίνηση αυτή, στηλιτεύει σε δεύτερο πρόσωπο η παραιτηθείσα υπουργός στην επιστολή που απηύθυνε στον Τραμπ, αντίτυπα της οποίας περιήλθαν στην κατοχή αμερικανικών ΜΜΕ.

Πριν από την ΝτεΒός, η Ιλέιν Τσάο, υπουργός Μεταφορών της κυβέρνησης Τραμπ και σύζυγος του απερχόμενου προέδρου της Γερουσίας Μιτς Μακόνελ, υπέβαλε επίσης την παραίτησή της, εξαιτίας της αιματηρής εισβολής στο Καπιτώλιο την Τετάρτη.

Ο πρόεδρος έχει απομονωθεί έχοντας γύρω του έναν μικρό κύκλο πιστών συμβούλων και καταφέρεται κατά όσων θεωρεί άπιστους, μεταξύ των οποίων και του Πενς –από τον οποίο ο Τραμπ ζητούσε να προσπαθήσει να παρεμποδίσει το Κογκρέσο από το να επικυρώσει τη νίκη του Μπάιντεν–, σύμφωνα με πηγές.