Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε νέα ομοβροντία εναντίον των ηγετικών στελεχών του Ρεπουμπλικανικού κόμματος, χαρακτηρίζοντάς τους «αξιοθρήνητους» και προκαλώντας νέα αναταραχή στο ίδιο το στρατόπεδό του, καθώς πλησιάζουν οι κρίσιμες εκλογές για την ανάδειξη δύο γερουσιαστών στην Τζόρτζια.

Από το Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας και λίγο πριν αναχωρήσει για να περάσει και πάλι την ημέρα του παίζοντας γκολφ, ο πρώην επιχειρηματίας εξέφρασε τον εκνευρισμό του, με αλλεπάλληλες, φαρμακερές αναρτήσεις στο Twitter. Ο λόγος της οργής του: η πιθανότητα να παρακάμψει το Κογκρέσο το προεδρικό βέτο που έθεσε στον αμυντικό προϋπολογισμό, για πρώτη φορά αφότου ανέλαβε το αξίωμά του.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων τάχθηκε με μεγάλη πλειοψηφία (322-87) χθες Δευτέρα υπέρ της απόρριψης του βέτο που άσκησε ο Τραμπ στο σχέδιο νόμου που προβλέπει αμυντικές δαπάνες ύψους 740,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κατά του προέδρου στράφηκαν περίπου 100 Ρεπουμπλικάνοι βουλευτές. Η Γερουσία, που είχε εγκρίνει με συντριπτική πλειοψηφία τον αμυντικό προϋπολογισμό, ενδέχεται να ακολουθήσει το παράδειγμα της Βουλής. Ο επικεφαλής της πλειοψηφίας Μιτς Μακόνελ ανακοίνωσε ότι η νέα ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο Τετάρτη.

«Η αδύναμη και κουρασμένη ρεπουμπλικανική ηγεσία θα επιτρέψει να εγκριθεί ο κακός νόμος για την άμυνα», έγραψε στο Twitter ο Τραμπ. Στη συνέχεια, επανέλαβε τις θεωρίες συνωμοσίας που επικαλείται για να μην αποδεχτεί την ήττα του στις προεδρικές εκλογές από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν. «Η διεύθυνση του Ρεπουμπλικανού Κόμματος επιλέγει τον δρόμο της ελάχιστης αντίστασης. Οι ηγέτες μας (όχι εγώ, ασφαλώς!) είναι αξιοθρήνητοι. Το μόνο πράγμα που ξέρουν να κάνουν είναι να χάνουν», πρόσθεσε.

Ο απερχόμενος πρόεδρος, που παραμένει πολύ δημοφιλής στους Ρεπουμπλικανούς ψηφοφόρους, συνόδευσε τις αναρτήσεις του με μια καθόλου συγκαλυμμένη απειλή προς τους εκλεγμένους εκπροσώπους του κόμματός του. «Υστερόγραφο. Εξέλεξα πολλούς γερουσιαστές και έλη της Βουλής των Αντιπροσώπων. Νομίζω ότι το ξέχασαν!».

Ο Ντέιβιντ Περντιού και η Κέλι Λέφλερ προφανώς δεν θα παραλείψουν να τον ακούσουν. Οι δύο Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές διεκδικούν την επανεκλογή τους στις 5 Ιανουαρίου, στις επαναληπτικές εκλογές που θα γίνουν στη Φλόριντα και θεωρούνται κρίσιμης σημασίας. Αυτές οι δύο έδρες θα κρίνουν τις ισορροπίες κατά τη διάρκεια της θητείας του Τζο Μπάιντεν. Αν τις κερδίσουν οι Δημοκρατικοί (ο Ράφαελ Γουόρνοκ και ο Τζον Όσοφ), τότε το Δημοκρατικό Κόμμα θα ανακτήσει τον έλεγχο της Γερουσίας δίνοντας στον Μπάιντεν τη δυνατότητα να εφαρμόσει την πολιτική που επιθυμεί χωρίς να χρειάζεται κάθε φορά να διαπραγματεύεται με την αντιπολίτευση.

Στα χαρτιά, οι Ρεπουμπλικάνοι ξεκινούν από ευνοϊκότερη θέση, όμως η στάση που τηρεί ο Τραμπ τις τελευταίες εβδομάδες ανησυχεί το κόμμα. Η συνεχής αμφισβήτηση του εκλογικού συστήματος από τον πρόεδρο θα μπορούσε να υπονομεύσει την κινητοποίηση των Ρεπουμπλικάνων ψηφοφόρων στην Τζόρτζια. Στο στρατόπεδο των συντηρητικών, πολλοί ανησυχούν για αυτήν τη στρατηγική της καμένης γης του 45ου προέδρου, λιγότερο από έναν μήνα πριν αποχωρήσει από την εξουσία.

«Ο ναρκισσισμός του κ. Τραμπ δεν είναι κάτι καινούριο. Αλλά αν οι Ρεπουμπλικάνοι χάσουν τις δύο έδρες στην Τζόρτζια και την πλειοψηφία τους (σ.σ. στη Γερουσία), οι Ρεπουμπλικάνοι σε όλη τη χώρα θα ξέρουν ότι θα πρέπει να ευχαριστήσουν τον Τραμπ για την αύξηση των φόρων τους το 2021 (υπό τον Τζο Μπάιντεν)», έγραψε στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η εφημερίδα New York Post, η οποία στήριζε ανελλιπώς τον μεγιστάνα όλα αυτά τα χρόνια, άλλαξε επίσης στάση και την Κυριακή τον κάλεσε στο πρωτοσέλιδό της να σταματήσει αυτή τη «θλιβερή κωμωδία».