Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας απέρριψε σήμερα τον ισχυρισμό που πρόβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ότι το Ιράν βρισκόταν πίσω από την επίθεση με ρουκέτες εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στη Βαγδάτη την Κυριακή.

«Το να θέσετε πολίτες της χώρας σας σε κίνδυνο στο εξωτερικό δεν θα εκτρέψει την προσοχή από τις καταστροφικές αποτυχίες σας στο εσωτερικό», σχολίασε ο Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ απευθυνόμενος στον αμερικανό πρόεδρο μέσω Twitter, επισυνάπτοντας κολάζ με tweets του Τραμπ πολύ πριν εκλεγεί πρόεδρος (το 2010, το 2011 και το 2012) όταν ο τότε ακόμη επιχειρηματίας των ακινήτων κατηγορούσε τον Μπαράκ Ομπάμα ότι θα σκόπευε να αρχίσει πόλεμο με το Ιράν για να επανεκλεγεί στην προεδρία.

Ο Ρεπουμπλικάνος απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, χωρίς να παρουσιάσει αποδείξεις, υποστήριξε ότι οι ρουκέτες που εκτοξεύτηκαν εναντίον της πρεσβείας, στην οχυρωμένη και αυστηρά φυλασσόμενη Πράσινη Ζώνη της ιρακινής πρωτεύουσας, προέρχονταν από το Ιράν, προσθέτοντας πως «ακούμε συζητήσεις και για άλλες επιθέσεις εναντίον Αμερικανών στο Ιράκ». Προτού απευθύνει στο Ιράν τη «φιλική συμβουλή»: «Αν σκοτωθεί έστω κι ένας Αμερικανός» στο Ιράκ, «θα θεωρήσω το Ιράν υπεύθυνο. Σκεφτείτε το καλά».

Οι ιρακινές αρχές επέρριψαν την ευθύνη για την επίθεση, που κατά το Πεντάγωνο έγινε με «21 ρουκέτες», σε σιίτες παραστρατιωτικούς.

Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης δήλωσε στο Ρόιτερς ότι σε ειδική σύσκεψη χθες με τη συμμετοχή του υπηρεσιακού υπουργού Άμυνας Κρις Μίλερ, του ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο και του συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Ρόμπερτ Ο’ Μπράιεν παρουσιάστηκε στον Τραμπ «φάσμα επιλογών» για το Ιράν. Δεν διευκρίνισε όμως αν οι «επιλογές» αυτές συμπεριλαμβάνουν στρατιωτική δράση.

Η προειδοποίηση του Τραμπ καταγράφηκε λίγο καιρό προτού συμπληρωθεί η πρώτη επέτειος από τη δολοφονία του ιρανού στρατηγού Κάσεμ Σουλεϊμάνι σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή στη Βαγδάτη, την 3η Ιανουαρίου, την οποία διέταξε ο ίδιος ο απερχόμενος πρόεδρος.

Ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης του, Μάικ Πομπέο ήδη έδειξε με το δάχτυλο το Ιράν μετά την επίθεση της Κυριακής, η οποία δεν προκάλεσε παρά υλικές ζημιές. Αλλά και ο επικεφαλής των αμερικανικών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή, ο στρατηγός Φρανκ Μακένζι, προειδοποίησε επίσης πως οι ΗΠΑ είναι «έτοιμες να αντιδράσουν» σε περίπτωση «ιρανικής επίθεσης» ενόψει της επετείου της δολοφονίας του στρατηγού Σουλεϊμάνι.

Αντιδρώντας, η Τεχεράνη κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση να πάψει να προκαλεί «εντάσεις».