Δύο στρατιώτες από την Αιθιοπία μίλησαν στο BBC για μια συντονισμένη στρατιωτική επιχείρηση που έγινε στο στρατόπεδό τους.

Η έφοδος έλαβε χώρα στις αρχές της σύγκρουσης στο Tigray τον περασμένο μήνα από μαχητές που πρόσκεινται στην εκδιωγμένη πια περιφερειακή διοίκηση της περιοχής.

Η αυτονομιστική οργάνωση Tigray People’s Liberation Front, που έλεγχε ως πρόσφατα την κυβέρνηση στα βόρεια της χώρας, δήλωσε πως κατέφυγε στην επίθεση, όσο ο κόσμος ήταν απασχολημένος με τις αμερικανικές εκλογές, για να αποτρέψει μια επίθεση από τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Ο πρωθυπουργός Abiy Ahmed απάντησε με αντίποινα, εγκαινιάζοντας μια στρατιωτική επιχείρηση που θα κατέληγε στην ανατροπή της τοπικής κυβέρνησης, αναγκάζοντας τους μαχητές του TPLF να αποσυρθούν στα βουνά.

Οι μαρτυρίες των δύο στρατιωτών τονίζουν τις εθνοτικές διαφορές μέσα στον στρατό της Αιθιοπίας.

Ο λοχίας Bulcha, που μίλησε στο BBC, είπε πως αυτός και η μονάδα του έλαβαν μηνύματα το βράδυ της 3ης Νοεμβρίου για την επίθεση που δέχονταν οι συνάδελφοί τους στη βάση τους στην πρωτεύουσα της Tigray, το Mekelle.

Το μήνυμα έγραφε: «Είμαστε περικυκλωμένοι, αν μπορείτε να έρθετε να μας σώσετε, ελάτε». Όχι πολύ αργότερα, οι αυτονομιστές περικύκλωσαν και το δικό τους στρατόπεδο. Ήταν κατά εκατοντάδες και παρουσία είχαν ακόμα και οι επίλεκτες δυνάμεις του TPLF.

Οι στρατιώτες ζήτησαν από τον συνταγματάρχη να ξεκλειδώσει το δωμάτιο με τα όπλα, εκείνος ωστόσο αρνήθηκε. Ο Bulcha υποπτεύθηκε πως είχε συνταχθεί με τους αυτονομιστές.

Οι στρατιώτες πήραν τελικά τα όπλα τους και η μάχη ξεκίνησε. Μόλις 50 μέτρα χώριζαν τους δύο εχθρούς. «Σκοτώσαμε πάνω από 100 δικούς τους. Σκότωσαν 32 από μας. Στη μονάδα μου, ένας σκοτώθηκε και 9 τραυματίστηκαν».

Σύμφωνα με τη μαρτυρία του, η μάχη κράτησε για 11 ώρες. Από το βράδυ ως το επόμενο μεσημέρι, όταν πήραν εντολή να σταματήσουν να πυροβολούν. Οι διαπραγματεύσεις έφεραν όλο το στρατόπεδο στα χέρια των αυτονομιστών.

Ο συνταγματάρχης είχε διαπραγματευτεί την παράδοσή τους. Τους φόρτωσαν σε καμιόνια και τους πήγαν σε στρατόπεδο αιχμαλώτων.

Στο τέλος, όπως λέει, οι αντάρτες τούς έδωσαν τρεις επιλογές: ή να προσχωρήσουν στις τάξεις τους ή να ζήσουν στο Tigray ως πολίτες ή να επιστρέψουν στα σπίτια τους. «Διαλέξαμε το τελευταίο»…