Το προσωπικό της αμερικανικής Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ανακοίνωσε σήμερα ότι τα δεδομένα για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού της Pfizer Inc. είναι σύμφωνα με τις οδηγίες της για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, αυξάνοντας έτσι τις ελπίδες για τη δυνατότητα διάθεσής του σύντομα στους Αμερικανούς ηλικίας 16 ετών και άνω.

Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ, τα σχόλια διατυπώθηκαν σε έγγραφα που παρουσιάστηκαν πριν από τη συνεδρίαση των εξωτερικών εμπειρογνωμόνων την Πέμπτη για να συζητήσουν εάν το εμβόλιο που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη γερμανική εταιρία BioNTech SE θα πρέπει να εγκριθεί για επείγουσα χρήση.

«Το εμβόλιο από την Pfizer και την BioNTech παρέχει ισχυρή προστασία έναντι της Covid-19 εντός περίπου 10 ημερών από την πρώτη δόση»

Σύμφωνα με το CNBC tο συγκεκριμένο εύρημα είναι ένα από τα πολλά σημαντικά νέα που παρουσιάζονται στο ενημερωτικό υλικό, το οποίο περιλαμβάνει περισσότερες από 100 σελίδες αναλύσεων δεδομένων από την FDA και από την Pfizer. Τον περασμένο μήνα, η Pfizer και η BioNTech ανακοίνωσαν ότι το εμβόλιο δύο δόσεων τους είχε ποσοστό αποτελεσματικότητας 95% μετά από χορήγηση δύο δόσεων σε διάστημα τριών εβδομάδων. Οι νέες αναλύσεις δείχνουν ότι η προστασία αρχίζει να ξεκινά πολύ νωρίτερα.

Η FDA αναμένεται να αποφασίσει εάν θα εγκρίνει το εμβόλιο εντός ημερών ή εβδομάδων.