«Έλα γλυκούλα μου, άσε με να δω το όμορφο προσωπάκι σου κάτω από τη μάσκα», ζήτησε ένας πελάτης από τη μασκοφορεμένη σερβιτόρα.

«Βγάλε τη μάσκα σου για λίγο για να ξέρω τι φιλοδώρημα να σου αφήσω», είπε ένας άλλος, «μόνο μια γρήγορη ματιά».

Αυτά είναι δύο μόνο από τα 250 παραδείγματα μιας νέας μορφής παρενόχλησης που αναδύθηκε μέσα στην πανδημία του κορονοϊού, όπως καταγράφει η νέα έκθεση της One Fair Wage.

Η οργάνωση μιλά μάλιστα για «δραματική αύξηση» στα περιστατικά σεξουαλικής παρενόχλησης μέσα στον πανικό του κορονοϊού.

«Οι υπάλληλοι της εστίασης αντιμετωπίζουν μια καθαρή κρίση, δεν μπορούν να προστατεύσουν τους εαυτούς τους ή να επιβάλλουν τα πρωτόκολλα ασφαλείας», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης, Saru Jayaraman, σε ανακοινωθέν, «ζητάνε ξεκάθαρα από τις γυναίκες να βγάλουν τη μάσκα και να εκτεθούν στην αρρώστια και τον θάνατο αποκλειστικά για την τέρψη των αντρών πελατών. Κι όλα αυτά, για τον υποκατώτατο μισθό».

«Α, κοινωνική απόσταση, δεν μπορώ να σε αγγίζω πια ε;», με τέτοια απρεπή σχόλια έρχονται αντιμέτωπες οι σερβιτόρες, σύμφωνα πάντα με την One Fair Wage. Άλλες πάλι βιώνουν παρενόχληση όταν ζητούν από τους πελάτες να τηρήσουν τα περιοριστικά μέτρα.

«Με βρίζουν διαρκώς όταν τους ζητώ να φορέσουν τη μάσκα», είπε μία κοπέλα στην οργάνωση. Η οποία βρήκε επίσης πως τα φιλοδωρήματα έχουν μειωθεί δραστικά τώρα που οι σερβιτόρες φορούν μάσκα.

Σύμφωνα με τις 1.675 σερβιτόρες που απάντησαν, το 83% παρατηρεί μείωση στα πουρμπουάρ και το 66% μιλά ακόμα και για πτώση πάνω από 50%.

Σύμφωνα με την One Fair Wage, κάπου 10 εκατ. υπάλληλοι στην εστίαση έχουν χάσει τη δουλειά τους στις ΗΠΑ από το ξέσπασμα της πανδημίας…