Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ερμήνευσε ως «εμπιστοσύνη των πολιτών στην υπεύθυνη πολιτική, που λέει σκληρές αλήθειες για όσα πρέπει να γίνουν για τον τόπο», το ποσοστό που εξασφάλισε το κόμμα του στις ευρωεκλογές.

Ο ΔΗΣΥ πήρε 37,85% αυξάνοντας κατά 2,2 ποσοστιαίες μονάδες το ποσοστό στις ευρωεκλογές του 2009.

Ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι εν μέσω πρωτοφανών δυσκολιών για την κοινωνία, η συγκροτημένη, ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση του ΔΗΣΥ για διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας του τόπου και έξοδο από την οικονομική κρίση επιδοκιμάστηκε από το εκλογικό σώμα.

Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν είναι ώρα για εκλογικούς πανηγυρισμούς και κάλεσε όλους στο κόμμα, με ωριμότητα, να βάλουν στην άκρη την καθαρή εκλογική νίκη.

«Πάνω απ’ όλα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία και ο τόπος.

Η εμπιστοσύνη των πολιτών είναι και ευθύνη για να κάνουμε εκείνα που πρέπει, γιατί ο λαϊκισμός δοκιμάστηκε και απέτυχε,» είπε ο κ. Νεοφύτου.

Για τη μεγάλη αποχή, ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς όλους και στην Κύπρο και στην Ευρώπη και επιβεβαιώνει την απώλεια αξιοπιστίας της πολιτικής.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, παρά το γεγονός ότι το κόμμα πήρε 26,59%, σε σύγκριση 34,90 στις προηγούμενες ευρωεκλογές.

«Δώσαμε την εκλογική μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ως πιο βασικό στόχο θέσαμε την εκλογή δύο ευρωβουλευτών και δεύτερο στόχο την διατήρηση των ποσοστών του κόμματος στο επίπεδο των προεδρικών εκλογών. Με πολύ σκληρή δουλειά των στελεχών, φίλων και μελών του ΑΚΕΛ οι στόχοι αυτοί έχουν υλοποιηθεί,» είπε ο κ. Κυπριανού.

Αναφερόμενος στη μεγάλη αποχή, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το φαινόμενο παρατηρήθηκε σε όλα τα κράτη – μέλη, σημειώνοντας ότι οι λαοί της Ευρώπης εκφράζουν την απογοήτευση και την αντίδραση τους στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές λιτότητας των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Η αποχή είναι μεγάλη και στην Κύπρο, γιατί «ο λαός μας έχει ένα επιπρόσθετο λόγο να είναι οργισμένος με την Ευρωπαϊκή Ενωση λόγω των σκληρών και άδικων αποφάσεων που λήφθησαν εναντίον της Κύπρου».

Ικανοποίηση γιατί το ΔΗΚΟ κατέγραψε τη μικρότερη πτώση των εκλογικών του ποσοστών, συγκρινόμενο με όλα τα κοινοβουλευτικά Κόμματα και σχηματισμούς εξέφρασε ο πρόεδρος του Κόμματος Νικόλας Παπαδόπουλος.

Το γεγονός αυτό, πρόσθεσε, του δίδει τη δυνατότητα να διατηρήσει τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο χώρο του κέντρου. Το ΔΗΚΟ πήρε 10,86% σε σύγκριση με 12.28 το 2009.

«Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών στέλλει ηχηρό μήνυμα σε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών εξέφρασε την απογοήτευσή του για όσα έχουν συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και για όσα συμβαίνουν σήμερα, επιλέγοντας την αποχή και συνδυασμούς που δεν εκπροσωπούνται στη Βουλή. Ως ΔΗΚΟ κατανοούμε πλήρως το μήνυμα του εκλογικού σώματος για αλλαγή ήθους, νοοτροπίας, διαφάνειας και αποτελεσματικότητας στη αντιμετώπιση των προβλημάτων που υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής,» είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι πρόθεσή του είναι να αναλάβει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση των αλλαγών, αξιοποιώντας τα μηνύματα των σημερινών εκλογών.

Ο Πρόεδρός της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν προσφέρεται ούτε για πανηγυρισμούς, ούτε για ικανοποίηση.

Η ΕΔΕΚ είχε απώλεια ποσοστών αφού στις σημερινές εκλογές πήρε 7,69% σε σύγκριση με 9,85% το 2009, παρά το γεγονός ότι συνεργάστηκε και με το Κίνημα των Οικολόγων, που παρ’ ολίγο να εξασφαλίσει και το μοναδικό Ευρωβουλευτή που ανέδειξε ο συνδυασμός.

«Η τεράστια αποχή επηρέασε προφανώς τα ποσοστά όλων των κομμάτων, όπως και των μικρότερων κομμάτων και σχηματισμών που κινήθηκαν στον ενδιάμεσο χώρο. Κατανοούμε την απογοήτευση των πολιτών για τους θεσμούς και το πολιτικό σύστημα και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για την βελτίωση των θεσμών, την αναγέννηση του πολιτικού συστήματος, την πάταξη φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής και την τιμωρία των ενόχων,» ανέφερε ο κ. Ομήρου.

Τέλος ανέφερε ότι το τεράστιο ποσοστό αποχής που είναι πανευρωπαϊκό φαινόμενο πρέπει να ερμηνευθεί και ως αποδοκιμασία του τρόπου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.