Οι ψηφοφόροι στη Βρετανία και την Ολλανδία προσέρχονται σήμερα πρώτοι στις κάλπες για τις ευρωεκλογές εν μέσω ανησυχίας στις Βρυξέλλες καθώς οι δημοσκοπήσεις δίνουν προβάδισμα στα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα.

Περίπου 400 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου στις ευρωεκλογές που διεξάγονται σε τρεις ημέρες στις 28 χώρες-μέλη της ΕΕ.

Στη Βρετανία, η οποία στέλνει στο ευρωκοινοβούλιο 73 από τους 751 ευρωβουλευτές, πολλές δημοσκοπήσεις εμφανίζουν το ξενοφοβικό Κόμμα της Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) να προηγείται.

Σύμφωνα με μία δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, το UKIP και το Εργατικό Κόμμα συγκεντρώνουν το ίδιο ποσοστό, 27%, αλλά το πρώτο προηγείται μεταξύ των ψηφοφόρων που απάντησαν ότι θα πάνε σίγουρα να ψηφίσουν.

Το Συντηρητικό Κόμμα του Ντέιβιντ Κάμερον ακολουθεί με 23%, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση. Στη χώρα διεξάγονται ταυτόχρονα και τοπικές εκλογές σε 161 αγγλικές κομητείες και 11 της Βόρειας Ιρλανδίας, τα αποτελέσματα των οποίων θα γίνουν γνωστά αύριο Παρασκευή.

Στην Ολλανδία, τα κόμματα υπέρ και κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζονται να δίνουν μάχη στήθος με στήθος. Το κεντρώο φιλοευρωπαϊκό κόμμα D66 και το αντιμεταναστευτικό PVV αναμένεται να συγκεντρώσουν τα μεγαλύτερα ποσοστά με τις δημοσκοπήσεις να τους δίνουν από πέντε έδρες στο καθένα από τις 26 συνολικά έδρες που διαθέτει η χώρα στην ευρωβουλή.

Το κόμμα των Φιλελευθέρων VVD του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε εκτιμάται ότι θα διατηρήσει τις τρεις έδρες του, ενώ οι εταίροι του στον κυβερνητικό συνασπισμό, οι σοσιαλδημοκράτες PvdA, αναμένεται να υποστούν απώλειες. Στις τελευταίες ευρωεκλογές του 2009 η συμμετοχή ήταν μικρή σε ολόκληρη την Ευρώπη, στο 35% στη Βρετανία και στο 37% στην Ολλανδία.

Τα επίσημα αποτελέσματα ωστόσο θα ανακοινωθούν αργά το βράδυ της Κυριακής μαζί με εκείνα των υπόλοιπων χωρών της ΕΕ.