Το απόλυτο χάος προβλέπει την επόμενη των ευρωεκλογών της Κυριακής ο «Economist» σε άρθρο του με τίτλο «Η Ευρώπη προσέρχεται στις κάλπες». Σύμφωνα με το έγκριτο, βρετανικό περιοδικό η Ευρωπαϊκή Ένωση θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα προβλήματα από τη νέα σύνθεση του Ευρωκοινοβουλίου.

Στο εξώφυλλό του, ο Economist έχει μια εικόνα που δεν θυμίζει τίποτα λιγότερο από μια βιβλική καταστροφή και σε αυτήν απεικονίζονται αρκετοί από τους ευρωπαίους ηγέτες να ρίχνονται στην πυρά. Από την φωτογραφία, που είναι εμπνευσμένη από τα έργα του Ιερώνυμου Μπος, δεν λείπουν και ηγέτες της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς.

Στο κέντρο της εικόνας ο Νάιτζελ Φάρατζ πυρπολεί το Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ η Άνγκελα Μέρκελ είναι κρεμασμένη ανάποδα. Ο Φρασνουά Ολάντ υποφέρει και εκείνος τα βασανιστήρια της κόλασης, ενώ οι Μαρίν Λεπέν, Χεερτ Βίλντερς, και Μπέπε Γκρίλο είναι έτοιμοι να «κατασπαράξουν» τους Ευρωπαίους της κρίσης.

Το περιοδικό αναφέρεται στην οργή των Ευρωπαίων, οι οποίοι, έπειτα από πέντε χρόνια κακής διαχείρισης της κρίσης, ετοιμάζονται να τιμωρήσουν τους πολιτικούς και να ψηφίσουν ακραία κόμματα. Όπως επισημαίνει ο Economist, οι Ευρωπαίοι θα ήθελαν να στείλουν τους πολιτικούς τους στο «πυρ το εξώτερον» και να τους υποβάλουν σε βασανιστήρια, όμως δεν έχουν αυτή την επιλογή. Έτσι, θα ψηφίσουν τα ακραία κόμματα που θα εισβάλουν στην Ευρωβουλή και θα φέρουν τα πάνω-κάτω.

Στο δημοσίευμα του βρετανικού περιοδικού αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πώς εάν συνεχιστεί η άνοδος του λαϊκισμού στην Ε.Ε. κάποιο από τα μέλη της Ευρωζώνης πιθανότατα να εκλέξει κυβέρνηση που θα εγκαταλείψει το ευρώ κάτι που θα πυροδοτούσε εκ νέου την κρίση και οι πολιτικές αναταράξεις θα είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστούν από ότι οι οικονομικές.

Παρά το γεγονός πως αρκετοί θεώρησαν ότι η οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει ένα ακόμη βήμα προς την ευρωπαϊκή ενοποίηση, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται πιθανό μέσα από τα αποκαϊδια της λιτότητας. Η μόνη λύση για να γίνει η ΕΕ πιο δημοκρατική και να επιβιώσει είναι να δώσει πίσω την εξουσία στους λαούς, καταλήγει ο Economist.