Oι αντάρτες Τουαρέγκ οι οποίοι ανήκουν στο Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ (MNLA) επιβεβαίωσαν σήμερα ότι πήραν τον έλεγχο του Κιντάλ, στο βορειοανατολικό Μαλί, μετά τις νέες συγκρούσεις στην πόλη που είχαν ως αποτέλεσμα τον θάνατο πολλών ανθρώπων στις τάξεις των στρατού του Μαλί.

Θέατρο αιματηρών συμπλοκών το περασμένο Σαββατοκύριακο, το Κιντάλ, μια περιοχή που απέχει 1.500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπαμακό, αποτελεί το προπύργιο του ΜΝLA.

Οι συγκρούσεις, τις οποίες αρχικά ο στρατός χαρακτήρισε «επιχείρηση ασφαλείας», ξέσπασαν σήμερα το πρωί πριν επεκταθούν το απόγευμα στο Μπαμακό, παρά τις εκκλήσεις του ΟΗΕ για μια άμεση κατάπαυση του πυρός.
«Ελέγχουμε αυτή τη στιγμή όλη την πόλη Κιντάλ» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μοχάμεντ Αγκ Ρίσα, ένας αρχηγός της ομάδας των ανταρτών, με τον οποίο ήλθε σε επικοινωνία από το Μπαμακό.

Μια στρατιωτική πηγή στους κόλπους της Αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) επιβεβαίωσε ότι «οι ένοπλες ομάδες έχουν αποκτήσει ένα ξεκάθαρο πλεονέκτημα έναντι των στρατιωτικών δυνάμεων του Μαλί». Τα στρατόπεδα παραμένουν «υπό τον έλεγχο του στρατού του Μαλί» διευκρίνισε ωστόσο, ενώ προσέθεσε «οι ριπές των όπλων έχουν αυτή τη στιγμή σταματήσει».

Ένας υπεύθυνος του υπουργείο Άμυνας περιορίστηκε να πει ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις του Μαλί «βρίσκονται πάντα στο πεδίο απέναντι σε δυνάμεις που έχουν συνασπιστεί, της ΑΚΙΜ (Αλ Κάιντα του Ισλαμικού Μάγρεμπ) του Μουτζάο (Κίνημα για τη Μοναδικότητα και την Τζιχάντ στη Δυτική Αφρική)», δύο οργανώσεις τζιχαντιστών που κατέλαβαν το βορρά της χώρας το 2012-2013, καθώς και «άλλων» ενόπλων.

Ο στρατός του Μαλί υπέστη νέες απώλειες κατά τη διάρκεια των μαχών, και κάποιοι από τους άνδρες τους κρατούνται.
«Υπάρχουν αιχμάλωτοι και νεκροί στις τάξεις του στρατού του Μαλί» υπογράμμισε αυτή η πηγή του ΟΗΕ. Ο υπεύθυνος της οργάνωσης των ανταρτών επιβεβαίωσε ότι η ομάδα του κρατά «αιχμαλώτους» χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινήσεις.

Την ίδια ώρα ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν απηύθυνε έκκληση σήμερα για «τον άμεσο τερματισμό των μαχών και την εφαρμογή μιας κατάπαυσης του πυρός» στο Κιντάλ.

Εκφράζοντας «την ανησυχία του για την ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού», ο ίδιος καταδίκασε «τη δολοφονία των πολιτών και (κάλεσε) οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη» σύμφωνα με τον εκπρόσωπό του Στεφάν Ντουζαρίτς.