Σφοδρές συγκρούσεις με χρήση βαρέων όπλων ξέσπασαν σήμερα στην πόλη Κιντάλ, στο βορειοανατολικό Μαλί, μεταξύ στρατιωτών και ενόπλων οργανώσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται και ομάδες ανταρτών Τουαρέγκ, όπως έγινε γνωστό από τρεις κατοίκους και μια στρατιωτική πηγή των Ηνωμένων Εθνών.

Τουλάχιστον οκτώ στρατιώτες και οκτώ πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις συγκρούσεις που ξεκίνησαν το Σάββατο, ενώ ο πρωθυπουργός του Μαλί Μούσα Μάρα πραγματοποιούσε επίσκεψη στο Κιντάλ.

Ένας κάτοικος που μίλησε τηλεφωνικά στο Γαλλικό Πρακτορείο είπε ότι τα πυρά που ακούγονται στην περιοχή προέρχονται κυρίως από την πλευρά του στρατού. Ωστόσο η στρατιωτική πηγή της Αποστολής του ΟΗΕ στο Μαλί (Minusma) ανέφερε ότι τα πυρά προέρχονται απ’ όλες τις πλευρές, τις οποίες δεν κατονόμασε. «Η ενίσχυση των θέσεων και των μεν και των δε δεν θα μπορούσε παρά να καταλήξει σε κάτι τέτοιο», πρόσθεσε ο αξιωματούχος αυτός.

Το Κιντάλ, μια περιοχή που απέχει 1.500 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της πρωτεύουσας Μπαμακό, ελέγχεται εν μέρει από το Εθνικό Κίνημα για την Απελευθέρωση του Αζάουαντ (MNLA), τους αυτονομιστές αντάρτες Τουαρέγκ.

Λόγω των συνεχιζόμενων συγκρούσεων η Γαλλία αποφάσισε να ενισχύσει με άλλους 100 στρατιώτες τις δυνάμεις της στο Μαλί, όπως ανακοίνωσε ένας εκπρόσωπος του στρατού. «Λάβαμε την απόφαση να μεταφέρουμε δυνάμεις από το Αμπιτζάν στο Γκάο, λόγω της έντασης που επικρατεί», είπε ο Ζιλ Ζαρόν στους δημοσιογράφους.

Με τις ενισχύσεις αυτές ο αριθμός των Γάλλων στρατιωτών στην πρώην γαλλική αποικία θα φτάσει τους 1700.