Η σερβική κυβέρνηση «άνοιξε» λογαριασμό εθνικού νομίσματος για την ενίσχυση της προσπάθειας αποκατάστασης των καταστροφών που προκλήθηκαν από τις πλημμύρες, στον οποίο και έχει συγκεντρωθεί οικονομική βοήθεια ύψους 451 εκατ. δηναρίων (3,89 εκατ. ευρώ) ενώ περισσότερα από 1,5 εκατ. ευρώ έχουν συγκεντρωθεί στον αντίστοιχο λογαριασμό σε ξένο νόμισμα.

Τα στοιχεία έδωσε στη δημοσιότητα ο Σέρβος υπουργός Οικονομικών, Λαζάρ Κρστιτς, μιλώντας χθες βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου «B92».

Ο κ. Κρστιτς διευκρίνισε ότι οι σερβικές αρχές βρίσκονται σε επαφή με όλους τους διεθνείς χρηματοπιστωτικούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένης της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Ανέφερε ακόμη ότι ο αντιπρόεδρος της σερβικής κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ίβιτσα Ντάτσιτς θα έχει επαφές στις Βρυξέλλες για τα ζητήματα της οικονομικής ενίσχυσης, ενώ τις επόμενες ημέρες θα επισκεφθεί το Βελιγράδι ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, προκειμένου να συζητήσει με κυβερνητικούς αξιωματούχους σχετικά με τους τρόπους αποκατάστασης των καταστροφών στις πληγείσες περιοχές.

«Κάθε δωρεά είναι απαραίτητη, και ενδέχεται να κατευθύνουμε στην αντιμετώπιση των καταστροφών κάποια κεφάλαια, για τα οποία είχαμε συμφωνήσει πρωτύτερα (πριν από τις καταστροφικές πλημμύρες)» ανέφερε ο κ. Κρστιτς, προσθέτοντας ότι Σερβία υπολογίζει στη βοήθεια από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, την οποία μπορεί να λάβει ως υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Η σερβική κυβέρνηση έχει ανοίξει και έναν λογαριασμό στην πύλη ηλεκτρονικών πληρωμών PayPal, μέσω του οποίου άνθρωποι από το εξωτερικό μπορούν να δωρίσουν χρήματα.

Συνολικά, μέσω PayPal, τις πρώτες 24 ώρες από τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ, συλλέχθηκαν 86.000 ευρώ, με πάνω από 1500 εντολές πληρωμών.

Ο κ. Κρστιτς σημείωσε ότι είναι ακόμη νωρίς να εκτιμηθεί η έκταση των καταστροφών, υπογραμμίζοντας ότι μία ειδική επιτροπή αποζημιώσεων θα είναι επιφορτισμένη με την κατανομή των κονδυλίων που συλλέγονται.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.