Πολλοί φορείς αρμόδιοι για τη διεξαγωγή των εκλογικών διαδικασιών στις ΗΠΑ τόνισαν σε κοινή ανακοίνωσή τους που δημοσιοποίησαν χθες Πέμπτη, μία εβδομάδα και πλέον μετά την ψηφοφορία της 3ης Νοεμβρίου, πως δεν υπάρχει «ουδεμία απόδειξη» ότι χάθηκαν ή ότι αλλοιώθηκαν ψηφοδέλτια, ή ότι υπήρξε πειρατεία συστημάτων πληροφορικής που χρησιμοποιήθηκαν στην καταμέτρηση.

«Οι εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ήταν οι πιο ασφαλείς στην ιστορία των ΗΠΑ», διατρανώνουν οι πολιτειακοί και εθνικοί φορείς αυτοί, αρμόδιοι για την ορθή διεξαγωγή της διαδικασίας, ανάμεσα στους οποίους ξεχωρίζει η Υπηρεσία Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας των Υποδομών (CISA), η οποία διοικητικά υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικής Ασφαλείας.

«Δεν υπάρχει ουδεμία απόδειξη πως οποιοδήποτε σύστημα ψηφοφορίας διέγραψε, έχασε ή αλλοίωσε ψηφοδέλτια, ή ότι υπέστη πειρατεία καθ’ οιονδήποτε τρόπο», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωσή τους.

«Μολονότι γνωρίζουμε ότι η εκλογική διαδικασία μας έγινε αντικείμενο διάφορων αβάσιμων ισχυρισμών και εκστρατειών παραπληροφόρησης, μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε πως έχουμε απόλυτη εμπιστοσύνη στην ασφάλεια και στην ακεραιότητα των εκλογών μας», επιμένουν.

Η ανακοίνωση αυτή αντικρούει τις κατηγορίες περί νοθείας από πλευράς του απερχόμενου Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του περιβάλλοντός του. Ο Τραμπ αρνείται πάντα να αναγνωρίσει την ήττα του από τον Δημοκρατικό Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ανακηρύχθηκε νικητής των εκλογών το Σάββατο.

Η άρνηση αυτή περιπλέκει τη διαδικασία μεταβίβασης της εξουσίας στον εκλεγμένο πρόεδρο, ο οποίος θα αναλάβει τα καθήκοντά του την 20ή Ιανουαρίου 2021.

Οι αρχές της Πενσιλβάνιας ζητούν να απορριφθεί η προσφυγή του Τραμπ

Οι αρχές της Πολιτείας της Πενσιλβάνιας ζήτησαν σήμερα από ομοσπονδιακό δικαστή να απορρίψει την προσφυγή της εκστρατείας του Ρεπουμπλικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, η οποία ζητούσε να μην επικυρωθούν τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών.

Οι δικηγόροι του υπουργείου Εσωτερικών της Πενσιλβάνιας και επτά κομητειών της Πολιτείας, με τη δική τους προσφυγή ενώπιον του Περιφερειακού Δικαστηρίου της Μιντλ Ντίστρικτ ζητούν να μην γίνει δεκτό το αίτημα του Τραμπ.

Ο Δημοκρατικός Τζο Μπάιντεν κέρδισε τις περισσότερες ψήφους και στις επτά κομητείες της Πενσιλβάνιας και προηγείται κατά περισσότερες από 53.000 ψήφους στην Πολιτεία αυτή. Κερδίζοντας την Πενσιλβάνια, ο Μπάιντεν συγκεντρώνει 270 εκλέκτορες, όσους χρειάζεται για να εκλεγεί νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.