Μία μετάλλαξη του κορονοϊού στα βιζόν έχει αναστατώσει τη Δανία, με την κυβέρνηση να υποβάλει νομοθεσία προκειμένου να θανατωθούν 17 εκατομμύρια ζώα. Ήδη η σφαγή των βιζόν έχει ξεκινήσει στη χώρα και οι εικόνες συγκλονίζουν.

Σύμφωνα με το Reuters η κυβέρνηση της Δανίας θα υποβάλει σήμερα μία νομοθεσία, προκειμένου να προχωρήσει η μαζική σφαγή των βιζόν ως μέτρο πρόληψης, προκειμένου το μεταλλαγμένο στέλεχος κορονοϊού που εντοπίστηκε να ζώα να μην μεταδοθεί στους ανθρώπους και επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων.

Η εντολή για τη σφαγή των βιζόν δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, όμως η αντιπολίτευση άσκησε κριτική και έκανε λόγο για παράνομη απόφαση.

Έτσι, λοιπόν, η κυβέρνηση θα προτείνει επείγουσα νομοθεσία, με την αντιπολίτευση να απαντάει πως δεν θα επιτρέψει να προχωρήσει το σχέδιο, αν δεν υπάρξει η προβλεπόμενη νομοθετική διαδικασία των 30 ημερών.

Την Τρίτη, η Δανική Κτηνιατρική και Επισιτιστική Διοίκηση ζήτησε συγγνώμη από τους μικροκαλλιεργητές σε μια επιστολή, λέγοντας ότι συνέστησε ακόμη τη σφαγή.

Ο Tage Pedersen, επικεφαλής της ένωσης κτηνοτρόφων της Δανίας, προέτρεψε τους αγρότες να συνεχίσουν τη σφαγή παρά τη νομική αβεβαιότητα. Η βιομηχανία που εξάγει γούνες στη Δανία απασχολεί περίπου 6.000 άτομα.

Οι σφαγές έχουν ξεκινήσει και συνεχίζονται σε ορισμένα εκτροφεία, με τις Ένοπλες Δυνάμεις να διαθέτουν χώρο σε μία στρατιωτική περιοχή προκειμένου να θαφτούν μαζικά τα βιζόν.

Η εικόνα που δημοσιεύει το Reuters με το φορτηγό να αδειάζει τα νεκρά βιζόν μέσα σε ένα λάκκο για ταφή, είναι χαρακτηριστική.