Η αστυνομία της Κίνας απέδωσε στο Ισλαμικό Κίνημα του Ανατολικού Τουρκεστάν (ETIM) την επίθεση που σημειώθηκε τον προηγούμενο μήνα στον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης Ουρούμτσι, από την οποία έχασαν τη ζωή τους 3 άνθρωποι, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Νέα Κίνα.

Το πρακτορείο δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες.

Από την επίθεση στον σιδηροδρομικό σταθμό του Ουρούμτσι στην επαρχία Σιντζιάνγκ, όπου ζουν πολλοί μουσουλμάνοι Ουιγούροι, τραυματίστηκαν επίσης 79 άνθρωποι.

Μέχρι στιγμής οι αρχές της Κίνας είχαν ανακοινώσει ότι την επίθεση είχαν εξαπολύσει δύο εξτρεμιστές που σκοτώθηκαν από την έκρηξη που σημειώθηκε.

Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης είχαν ανακοινώσει ότι «συμμορίες με μαχαίρια χτύπησαν ανθρώπους» στην έξοδο του Νότιου Σιδηροδρομικού Σταθμού του Ουρούμτσι και πυροδότησαν εκρηκτικά.

Η κινεζική αστυνομία έχει συλλάβει επτά ανθρώπους που φέρονται να εμπλέκονται στην επίθεση, όπως ανέφερε η εφημερίδα Global Times χθες Σάββατο.

Πολλοί Ουιγούροι αποκαλούν την Σιντζιάνγκ Ανατολικό Τουρκεστάν. Η κινεζική κυβέρνηση αποδίδει τα συχνά ξεσπάσματα βίας στην περιοχή σε ομάδες εξτρεμιστών που μάχονται για τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους.

Μια ισλαμιστική οργάνωση, το Ισλαμικό Κόμμα του Τουρκεστάν (TIP), το οποίο η Κίνα θεωρεί ότι είναι ίδιο με το ETIM ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ανέφερε η υπηρεσία SITE που παρακολουθεί ισλαμιστικούς ιστότοπους.

Ο ΟΗΕ και οι ΗΠΑ έχουν περιλάβει το ETIM στον κατάλογο με τις τρομοκρατικές οργανώσεις μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.