Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε στην Τουρκία η είδηση της παραίτησης του υπουργού Οικονομικών και γαμπρού του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Μπεράτ Αλμπαϊράκ έκανε γνωστή την παραίτηση του μέσω ανακοίνωσης στο Instagram, στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων πως παραιτείται για λόγους υγείας.

Η είδηση προκάλεσε πολιτικό «σεισμό» στην Τουρκία.

Με τις φωνές που συνδέουν την απόφαση Αλμπαιράκ ενδεχομένως με τη μεγάλη υποτίμηση που έχει υποστεί η τουρκική λίρα το τελευταίο διάστημα και τονίζουν το πόσο αυτή θα επηρεάσει ακόμη περισσότερη την πορεία της τουρκικής οικονομίας, η είδηση της παραίτησης φαίνεται να έχει περάσει στα «ψιλά γράμματα» από τον φιλοκυβερνητικό τύπο, όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ, Μανώλης Κωστίδης.

Ενδεικτικό αυτού είναι μάλιστα πως η εφημερίδα Γενί Σαφάκ, χθες 8/11 κοινοποίησε την είδηση στο twitter κι εν συνεχεία την διέγραψε.

Στον αντίποδα βρίσκεται βέβαια ο αντιπολιτεύομενος τύπος με την εφημερίδα Κουμχουριέτ να σημειώνει χαρακτηριστικά στο πρωτοσέλιδο της πως η κρίση μετατόπισε τον γαμπρό ενώ μέσα σε δύο χρόνια διπλασιάστηκε το δολάριο και υποτιμήθηκε η λίρα που υπενθυμίζεται πως ειδικά μετά την Παρασκευή που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο ρεκόρ έναντι του δολαρίου και του ευρώ.

Σε ίδια επίπεδα κινείται και η επίσης αντιπολιτευόμενη εφημερίδα Σοκζού.

Σημειώνεται ότι το Σάββατο έγινε γνωστό πως ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απομάκρυνε από το πόστο του τον διοικητή της τουρκικής κεντρικής τράπεζας Μουράτ Ουισάλ, μέσα στη νύχτα, αντικαθιστώντας τον με τον πρώην υπουργό Οικονομικών Νατσί Αγκμπάλ.