Ανοίγουν σήμερα οι κάλπες στις ΗΠΑ για την ανάδειξη κυβερνητών και την ανανέωση του Κογκρέσου που ενδέχεται να περάσει στα χέρια των Ρεπουμπλικάνων εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις που φέρνουν τον Μπαράκ Ομπάμα και τους Δημοκρατικούς να χάνουν σημαντικό ποσοστό και να έρχονται δεύτεροι και μάλιστα με διαφορά.

Σύμφωνα με την τελευταία δημοσκόπηση του ινστιτούτου Gallup οι Ρεπουμπλικανοί λαμβάνουν ποσοστό 55% έναντι μόνο 40% των Δημοκρατικών.

Δύο χρόνια μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Ομπάμα, με την ανάπτυξη και την αγορά εργασίας να κινούνται υποτονικά, οι Δημοκρατικοί αναμένεται ότι θα πληρώσουν το τίμημα στις εκλογές αυτές απέναντι στους Ρεπουμπλικάνους και την υπερσυντηρητική πτέρυγά τους, το «Τσάι Πάρτι». Εκτός από έδρες στη Γερουσία και τη Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται ότι θα χάσουν επίσης και αρκετές Πολιτείες.

Στις σημερινές εκλογές θα αναδειχθούν τα 435 μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα ανανεωθούν οι 37 από τις 100 έδρες της Γερουσίας. Θα εκλεγούν επίσης 37 νέοι κυβερνήτες, σε σύνολο 50.

Μεταξύ αυτών που κινδυνεύουν να μην επανεκλεγούν είναι και ο επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία, ο Δημοκρατικός Χάρι Ριντ που παίζει την πολιτική επιβίωσή του στη Νεβάδα, μια Πολιτεία που κατέχει το ρεκόρ ανεργίας και κατασχέσεων σπιτιών στη χώρα. Δημοσκόπηση δίνει προβάδισμα μιας μονάδας στην υπερσυντηρητική αντίπαλό του Σαρον Ανγκλ.

Τόσο στη Νεβάδα, όσο και σε άλλες Πολιτείες, το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το κατά πόσον οι Δημοκρατικοί είναι σε θέση να κινητοποιήσουν τις κοινωνικές ομάδες που έδωσαν τη νίκη στον Μπαράκ Ομπάμα το 2008: τους νέους, τους μαύρους, τις γυναίκες και τους ισπανόφωνους.

Εάν οι Ρεπουμπλικανοί καταφέρουν να αποσπάσουν την πλειοψηφία στο Κογκρέσο, θα έχουν τη δυνατότητα να αναθεωρήσουν, όπως έχουν ήδη υποσχεθεί, τη μεταρρύθμιση στον τομέα της υγείας και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Ο Ομπάμα θα πρέπει επίσης να βάλει στο περιθώριο τη φιλοδοξία του να μεταρρυθμίσει ή ακόμη και να βρει μια συμβιβαστική πρόταση στα θέματα της κλιματικής αλλαγής, της μετανάστευσης και της εκπαίδευσης.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.