Το 3χρονο κοριτσάκι που βγήκε ζωντανό κάτω από τα συντρίμμια κτιρίου στη Σμύρνη, έπειτα από τον φονικό σεισμό των 6,7 Ρίχτερ στη Σάμο που χτύπησε και τα παράλια της Τουρκίας, συγκίνησε τους πάντες και κατά τη διάρκεια της διάσωσής της φέρεται να ζήτησε να φάει κεφτέδες.

«Ζήσαμε ένα θαύμα την 91η ώρα. Μέλη σωστικών συνεργείων έβγαλαν την Αϊντά ζωντανή» από τα συντρίμμια, τόνισε ο δήμαρχος της Σμύρνης, ο Τουντς Σογέρ, μέσω Twitter.

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ – ΜΠΕ το υπουργείο Εσωτερικών ανέφερε αργότερα πως η μητέρα της Αϊντά βρέθηκε νεκρή από τους διασώστες λίγο μετά τη διάσωση του παιδιού της.

Η μικρή Ελίφ αναρρώνει πλέον στο νοσοκομείο, με εμφανή τα σημάδια από τη δοκιμασία που πέρασε, αν και ο δρόμος είναι μακρύς για να αφήσει πίσω της το ψυχολογικό τραύμα.

Σε ένα βίντεο που διανεμήθηκε από τον υπουργό Υγείας το κοριτσάκι ακούγεται να ζητάει από τους διασώστες να φάει. «Κεφτέδες και αϊράνι», το ρόφημα με βάση το γιαούρτι που είναι πολύ αγαπητό στην Τουρκία, ακούγεται να λέει.

«Ακούσαμε τη φωνή της και αρχίσαμε να σκάβουμε»

«Η χαρά που αισθανθήκαμε δεν περιγράφεται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ιμπραχίμ Τοπάλ, ένας από τους διασώστες που συμμετείχαν στη διάσωση.

«Ακούσαμε μια φωνή και αρχίσαμε να σκάβουμε. Μέσα από μια μικρή τρύπα, ο συνάδελφός μου ο Αχμέτ είδε ένα χέρι, και όταν μεγάλωσε η τρύπα είδαμε το πρόσωπο της Αϊντά», πρόσθεσε.

Ένας άλλος διασώστης, ο Αχμέτ Τσελίκ, εκτιμά πως το κοριτσάκι επέζησε επειδή βρέθηκε ανάμεσα σε οικιακές συσκευές, κάτι που της επέτρεψε να μην θαφτεί εντελώς κάτω από τα ερείπια.

«Δεν χτυπήθηκε, ήταν στον χώρο αυτό ανάμεσα σε οικιακές συσκευές», εξήγησε. «Όταν τη ρώτησα αν είναι καλά, μου ζήτησε αϊράνι. Λατρεύει το αϊράνι».

Ο απολογισμός από τον σεισμό έφθασε σήμερα τους 105 νεκρούς, σύμφωνα με την AFAD. Ο σεισμός προκάλεσε επίσης τον τραυματισμό 994 ανθρώπων, εκ των οποίων 144 εξακολουθούν να νοσηλεύονται.