Η Σερβία προσπαθεί να κρατήσει μια πιο… ουδέτερη στάση στην ουκρανική κρίση και αυτό την έχει φέρει σε δύσκολη θέση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Αλεξάνταρ Βούτσιτς, καθώς δέχεται πιέσεις για να επιβάλλει κυρώσεις στη Ρωσία.

«Οι δυτικές χώρες ζητούν να προσαρμόσουμε την εξωτερική μας πολιτική με την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σεβόμαστε τις ίδιες αρχές με την Ε.Ε., την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας και το μόνο που μας διαφοροποιεί είναι το γεγονός ότι δεν θέλουμε να επιβάλουμε κυρώσεις κατά της Ρωσίας» επεσήμανε ο πρωθυπουργός της Σερβίας σε συνέντευξή του σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό.

Ο κ. Βούτσιτς απέφυγε να προβλέψει κατά πόσο η στάση αυτή θα επηρεάσει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε., παραδέχθηκε ωστόσο ότι «η Σερβία βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση εξαιτίας της ουκρανικής κρίσης».

«Έκανα έκκληση στους δυτικούς πολιτικούς να γίνει σεβαστή η στάση της Σερβίας απέναντι στη Ρωσία που βασίζεται σε ηθικούς, παραδοσιακούς και οικονομικούς δεσμούς» ανέφερε ο κ. Βούτσιτς και υπενθύμισε ότι «η Σερβία βρέθηκε στο παρελθόν στη θέση της Ουκρανίας και αν αρχίσει να θέτει ερωτήματα στους δυτικούς πολιτικούς δύσκολα θα μπορέσουν να απαντήσουν».

Ο πρωθυπουργός της Σερβίας σημείωσε ακόμη ότι «η πολιτική στοχεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση αλλά σέβεται τις φίλες χώρες που δεν της επέβαλαν κυρώσεις και δεν τη βομβάρδισαν».