Επίσκεψη στο Νότιο Σουδάν πραγματοποιεί σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-μουν, σε μια προσπάθεια προώθησης των προσπαθειών αποκατάστασης της ειρήνης στη χώρα που ξεκληρίζεται από εμφύλιο πόλεμο ο οποίος συνοδεύεται από εθνοτικές σφαγές, ανακοίνωσε η τοπική αποστολή του ΟΗΕ (Minuss).

Είναι η δεύτερη ειρηνευτική αποστολή σε διάστημα λιγότερο από μια εβδομάδα, μετά την επίσκεψη την Παρασκευή του αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι κι ενώ ο ΟΗΕ και η Ουάσινγκτον έχουν προειδοποιήσει για τον κίνδυνο «γενοκτονίας» και «λιμού» στη χώρα.

Οι μάχες συνεχίζονται παρά την εκεχειρία που υπογράφηκε στις 23 Ιανουαρίου στην Αντίς Αμπέμπα και παρά τις αμερικανικές απειλές για κυρώσεις. Οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ των αντιπάλων πλευρών στην πρωτεύουσα της Αιθιοπίας είναι σε νεκρό σημείο.

«Από τότε που ξέσπασε η παρούσα κρίση, ο γενικός γραμματέας κάλεσε επανειλημμένα τους επικεφαλής των δύο στρατοπέδων να βρουν μια πολιτική λύση και να τερματίσουν άμεσα στη βία που έχει προκαλέσει δεινά σε τόσους αθώους πολίτες», επισημαίνει η Minuss ανακοινώνοντας την άφιξη του γενικού γραμματέα.

Ο Μπαν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Νοτίου Σουδάν Σάλβα Κίιρ. Αναμένεται επίσης να επισκεφθεί μια από τις οκτώ βάσεις του ΟΗΕ όπου 80.000 Νοτιοσουδανοί έχουν καταφύγει και ζουν σε άθλιες συνθήκες.

Σφοδρές μάχες συνεχίζονται σήμερα γύρω από την πρωτεύουσα Μπεντιού του πλούσιου σε πετρέλαιο βορειοανατολικού κρατιδίου της Ενότητας, το οποίο κυβερνητικά στρατεύματα προσπαθούν από την Κυριακή να ανακτήσουν από τις πιστές δυνάμεις στον πρώην αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ και επικεφαλής της εξέγερσης που μαίνεται από τα μέσα Δεκεμβρίου.

Οι μάχες συνοδεύονται από σφαγές και ωμότητες σε βάρος των αμάχων βάσει εθνοτικών κριτηρίων και αποδίδονται και στα δύο στρατόπεδα, καθώς στην αντιπαλότητα στη ηγεσία του καθεστώτος μεταξύ του Κίιρ και του Μάκαρ προστίθενται παλιά μίση ανάμεσα στις φυλές Ντίνκα και Νούερ, τις δύο μεγάλες κοινότητες της χώρας, από τις οποίες αντιστοίχως προέρχονται οι Κίιρ και Μάκαρ.

Την ίδια ώρα η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες ανακοίνωνε στη Γενεύη ότι περισσότεροι από 11.000 Νοτιοσουδανοί κατέφυγαν τις τελευταίες 72 ώρες στη γειτονική Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Αντριάν Έντουαρντς, η φυγή άρχισε μετά την ανακοίνωση της ανάληψης του ελέγχου της πόλης Νασίρ, αρχηγείου των ανταρτών, από τις κυβερνητικές δυνάμεις.

Οι πρόσφυγες από τη φυλή Νούερ διέσχισαν τον ποταμό Μπάρο που ορίζει τα σύνορα μεταξύ του Νότιου Σουδάν και της Αιθιοπίας, ενώ ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες περιμένουν να διασχίσουν τον ποταμό.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις διανέμουν βοήθεια στην περιοχή για την υποστήριξη των προσφύγων, ορισμένοι από τους οποίους είναι τραυματίες.

«Η συντριπτική πλειοψηφία των νεοαφιχθέντων εξακολουθούν να είναι γυναίκες και παιδιά. Ωστόσο βλέπουμε όλο και περισσότερους άνδρες μεταξύ των προσφύγων», δήλωσε ο Έντουαρντς.
Τουλάχιστον 100.000 πρόσφυγες από το Νότιο Σουδάν έχουν εισέλθει στην Αιθιοπία από τις 15 Δεκεμβρίου του 2013 που ξέσπασε η βία.

Άλλοι 205.000 Νοτιοσουδανοί έχουν καταφύγει στην Ουγκάντα, το Σουδάν και την Κένυα, ενώ 923.000 είναι οι εσωτερικοί μετανάστες.