Στη Βουλή κατατίθεται αύριο, Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, το νομοσχέδιο για την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, όπως προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του στο 4ο Συνέδριο του Economist για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, όπου και ανέπτυξε τους βασικούς άξονες πολιτικής της πράσινης ατζέντας του υπουργείου.

Επίσης, κατά την ομιλία του, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι το χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από Ειδικό Πλάνο Δράσης που θα «βάλει ουσιαστικά τέλος στην παραπληροφόρηση για την εκτός σχεδίου δόμηση».

Ειδικότερα, ο κ. Χατζηδάκης αναφέρθηκε στην εθνική δέσμευση δια του πρωθυπουργού, η Ελλάδα να θεσμοθετήσει γρήγορα την απόσυρση των πλαστικών μιας χρήσης, με στόχο να μειωθούν δραστικά οι επιπτώσεις της πλαστικής ρύπανσης.

Όπως τόνισε και σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: Αποσύρονται από τον Ιούλιο του 2021 μια σειρά πλαστικών (καλαμάκια, μαχαιροπήρουνα, πιάτα, ποτήρια και περιέκτες τροφίμων από φελιζόλ, αναδευτήρες, στηρίγματα για μπαλόνια, μπατονέτες, καθώς και πάσης φύσεως προϊόντα που διασπώνται σε μικροπλαστικά), ενώ στο Δημόσιο η εφαρμογή της απόσυρσης ξεκινά 6 μήνες νωρίτερα.

Οι επιχειρήσεις εστίασης υποχρεώνονται να διαθέτουν επαναχρησιμοποιούμενα σκεύη, αλλά και να κάνουν έκπτωση στους πελάτες που έχουν δικά τους.

Θεσμοθετείται η επιβράβευση της ανακύκλωσης, καθώς κάθε πολίτης που θα επιστρέφει το πλαστικό μπουκάλι του στο σημείο πώλησης θα παίρνει πίσω το επιπλέον ποσό της εγγύησης, δηλαδή θα λαμβάνει πίσω τα λίγα λεπτά του ευρώ που έδωσε κατά την αγορά του.

Ειδικό Πλάνο Δράσης στο χωροταξικό – πολεοδομικό νομοσχέδιο

Με επίκεντρο τον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης -την οποία χαρακτήρισε ελληνική ιδιαιτερότητα- και τις ενστάσεις που έχουν διατυπωθεί, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι υφίσταται εκτεταμένη παραπληροφόρηση για το θέμα, ιδιαίτερα σε σχέση με τις μικρές ιδιοκτησίες.

Προσέθεσε δε, ότι εκτός από τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στους ιδιοκτήτες να χτίσουν για διάστημα 6 ετών, η μαζική εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων θα θέσει όλο το ζήτημα της εκτός σχεδίου δόμησης σε απολύτως άλλη βάση.

«Μέχρι να εκπνεύσουν οι μεταβατικές περίοδοι, θα έχουν προχωρήσει τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, ιδιαίτερα στις νησιωτικές και τουριστικές περιοχές. Επομένως, η συζήτηση που γίνεται σήμερα θα ακυρωθεί στην πράξη», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Μάλιστα, έκανε γνωστό ότι το χωροταξικό- πολεοδομικό νομοσχέδιο θα συνοδεύεται από συγκεκριμένο Πλάνο Δράσης, προκειμένου οι μεταρρυθμίσεις, που προβλέπει να εφαρμοστούν αμέσως, ιδιαίτερα σε σχέση με την εκτός σχεδίου δόμηση και την εκπόνηση των Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων παντού.

Σύμφωνα λοιπόν, με το Ειδικό Πλάνο δράσης:

  • Ξεκινά αμέσως η προετοιμασία για τις Ειδικές μελέτες σε σχέση με τις Ζώνες Συντελεστή Δόμησης, την οριοθέτησης οικισμών και τον χαρακτηρισμό δημοτικών οδών.
  • Μετά την ψήφιση του νόμου θα χρηματοδοτηθεί πρόγραμμα ταχέος χαρακτηρισμού των δημοτικών οδών, ιδίως σε περιοχές με έντονες αναπτυξιακές πιέσεις, μέσω του οποίου θα προσδιοριστούν τοπικά οδικά δίκτυα που θα καλύπτουν τις προϋποθέσεις της νομολογίας.
  • Προβλέπονται επίσης, ρυθμίσεις που θα διευκολύνουν τη διαδικασία των αναθέσεων όπως η συγκρότηση Μητρώου Υπαλλήλων του φορέα ανάθεσης των διαγωνισμών και η συγκρότηση Ειδικού Μητρώου Ιδιωτών Εμπειρογνωμόνων για τη διενέργεια επίβλεψης των αναθέσεων.
  • Δρομολογείται η άμεση προκήρυξη των διαγωνισμών για τα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια με πόρους από την Ε.Ε., δηλαδή από το Ταμείο Ανάκαμψης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Για όλα αυτά θα ορισθεί Ειδικός Συντονιστής με στόχο τη γρήγορη εφαρμογή αυτών των διατάξεων του νομοσχεδίου.

Οι συγκεκριμένες ρυθμίσεις «βοηθούν την ανάπτυξη, αυξάνουν την αξία της περιουσίας των πολιτών , αλλά και προστατεύουν το περιβάλλον, διότι καμία αξία δεν θα έχει η περιουσία, εάν το φυσικό περιβάλλον δεν προστατεύεται», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο υπουργός περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε επίσης και σε μια ακόμη θεσμική παρέμβαση για τα απόβλητα, που έρχεται πριν από το τέλος του έτους- και αφορά στο νομοσχέδιο που κατατίθεται αύριο, όπου ενσωματώνονται δύο ευρωπαϊκές Οδηγίες.

Συγκεκριμένα, με το εν λόγω νομοσχέδιο:

  • Ενισχύεται η ανακύκλωση θεσπίζοντας χωριστά ρεύματα συλλογής αποβλήτων σε όλους τους δημόσιους χώρους και κτίρια, ενώ για τις νέες οικοδομές προβλέπεται κατάλληλος χώρος για την τοποθέτηση κάδων χωριστής συλλογής.
  • Εφαρμόζεται στην πράξη η αρχή «Πληρώνω όσο Πετάω» ή αλλιώς «Κερδίζω όσο Διαχωρίζω, δηλαδή όσο περισσότερη και καλύτερη ανακύκλωση κάνουν οι πολίτες, τόσο λιγότερα δημοτικά τέλη θα πληρώνουν.
  • Μετακυλίονται τα πρόστιμα της Ε.Ε. από τον κρατικό προϋπολογισμό στους ΟΤΑ και τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνονται με την υποχρέωσή τους να διαχειρίζονται υπεύθυνα τα απόβλητά τους.

Τέλος, στο συνέδριο του Economist, ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ότι όλους τους τελευταίους μήνες η εφαρμογή της πράσινης ατζέντας της κυβέρνησης προχωρεί και περιλαμβάνει -μεταξύ άλλων- την απολιγνιτοποίηση, την πράσινη ενέργεια, την εξοικονόμηση ενέργειας, τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, την ηλεκτροκίνηση αλλά και την προστασία της βιοποικιλότητας.