Ο δήμος του Λούιβιλ, στο Κεντάκι, θα καταβάλει αποζημίωση ύψους 12 εκατομμυρίων δολαρίων στην οικογένεια της Μπριόνα Τέιλορ, μιας νεαρής Αφροαμερικανίδας η οποία σκοτώθηκε κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης-φιάσκο στο σπίτι της, τον περασμένο Μάρτιο, ανακοίνωσε ο δήμαρχος Γκρεγκ Φίσερ.

Το ποσό αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν δοθεί ποτέ σε θύμα αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Ο διακανονισμός συνοδεύεται από μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην αστυνομία της πόλης, για παράδειγμα θα απαιτείται στο εξής οι αστυνομικοί διευθυντές να εγκρίνουν τα εντάλματα προτού να τα υποβάλουν οι αστυνομικοί σε δικαστή, είπε ο Φίσερ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με την οικογένεια της Τέιλορ.

«Λυπάμαι βαθύτατα για τον θάνατο της Μπριόνα», είπε ο δήμαρχος στους δημοσιογράφους, διευκρινίζοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν πολύ γρήγορα «ώστε να μην ξανασυμβεί μια τραγωδία σαν αυτήν».

Ο θάνατος της Τέιλορ, μαζί με εκείνον του Τζορτζ Φλόιντ στη Μινεάπολη, δύο μήνες αργότερα, στάθηκαν αφορμή για ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα διαμαρτυρίας στην ιστορία των ΗΠΑ, με διαδηλώσεις να οργανώνονται σχεδόν καθημερινά σε πολλές πόλεις από τότε.

Η 26χρονη νοσηλεύτρια Μπριόνα Τέιλορ σκοτώθηκε στις 13 Μαρτίου όταν αστυνομικοί εισέβαλαν στο διαμέρισμά της, λίγο μετά τα μεσάνυχτα, εκτελώντας ένα ένταλμα με βάση το οποίο δεν ήταν υποχρεωμένοι προηγουμένως να χτυπήσουν την πόρτα ή να αναγγείλουν ποιοι είναι. Ο σύντροφός της πυροβόλησε μία φορά (τραυματίζοντας στο πόδι έναν αστυνομικό) με ένα όπλο που κατείχε νόμιμα, νομίζοντας ότι ο πρώην φίλος της Μπριόνα προσπαθούσε να μπει στο σπίτι. Οι αστυνομικοί ανταπάντησαν, πυροβολώντας και σκοτώνοντας τη νεαρή γυναίκα.

Τον Ιούνιο η αστυνομία απέλυσε τον έναν από τους τρεις αξιωματικούς που εμπλέκονταν στην υπόθεση, τον ντετέκτιβ Μπρετ Χάνκισον, που είναι λευκός, με το σκεπτικό ότι επέδειξε «ακραία αδιαφορία για την αξία της ανθρώπινης ζωής», επειδή πυροβόλησε δέκα φορές μέσα στο σπίτι.

Οι δύο άλλοι αστυνομικοί έχουν μετατεθεί σε υπηρεσία γραφείου. Ωστόσο σε κανέναν δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη. Ο γενικός εισαγγελέας του Κεντάκι, που είναι Ρεπουμπλικάνος και Αφροαμερικάνος, πρόκειται να συγκροτήσει μια επιτροπή ενόρκων αυτήν την εβδομάδα για να εξετάσει την υπόθεση. Ο διακανονισμός έβαλε τέλος στην αστικό μέρος της υπόθεσης, όχι όμως και στο ποινικό.

Ένας εκπρόσωπος της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λούιβιλ απέφυγε να σχολιάσει, παραπέμποντας για διευκρινίσεις στο γραφείο του δημάρχου.