Το επίκεντρο του δεύτερου κύματος κορονοϊού στην Αυστραλία, η πολιτεία της Βικτόρια, ανακοίνωσε τη Δευτέρα (14/09) τη μικρότερη αύξηση ημερήσιων νέων λοιμώξεων τους τελευταίους σχεδόν τρεις μήνες.

Οι Αρχές κατέγραψαν τις προηγούμενες 24 ώρες 35 νέες μολύνσεις της Covid-19 και 7 θανάτους στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς οι αυστηροί περιορισμοί του lockdown στην πολιτεία αρχίζουν να χαλαρώσουν οριακά από σήμερα.

Η Μελβούρνη, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστραλίας, τέθηκε σε αυστηρή καραντίνα στις αρχές Αυγούστου, όταν καταγράφονταν πάνω από 700 ημερήσια κρούσματα στην πολιτεία της Βικτόρια.

Από σήμερα θα διπλασιαστεί, στις δύο ώρες ημερησίως, ο χρόνος που μπορούν να περνούν εκτός της κατοικίας τους οι 5 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης, ενώ θα μειωθεί κατά μία ώρα η νυχτερινή απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Από την αρχή της πανδημίας στην χώρα συνολικά 27.000 άνθρωποι έχουν μολυνθεί με την Covid-19 και 817 άνθρωποι έχουν πεθάνει εξαιτίας της νόσου.

Στη Βικτόρια έχει καταγραφεί περίπου το 75% όλων των κρουσμάτων της Αυστραλίας και το 90% των θανάτων.

Από 21 Σεπτεμβρίου αίρονται οι περιορισμοί στο μεγαλύτερο τμήμα της χώρας

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας αποφάσισε την άρση από τις 21 Σεπτεμβρίου των περιορισμών που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού σε ολόκληρη τη χώρα, εκτός από τη μεγαλύτερη πόλη της, το Όκλαντ, επίκεντρο ενός δεύτερου κύματος λοιμώξεων της νόσου, ανακοίνωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Η Άρντερν δήλωσε πως οι περιορισμοί που αφορούν το Όκλαντ θα επανεξεταστούν την επόμενη Δευτέρα, τονίζοντας πως η κυβέρνηση θα χαλαρώσει άμεσα όλες τις απαιτήσεις περί σωματικής απόστασης σε αεροπλάνα – μια ώθηση για την Air New Zealand που υπόκειντο επί μήνες σε περιορισμούς στον αριθμό των επιβατών της.

«Γνωρίζω ότι αυτή η αλλαγή θα κάνει μια πραγματική διαφορά στην Air New Zealand και σε εκείνα τα μέρη της χώρας που επιδιώκουν αυξημένο αριθμό επισκεπτών», δήλωσε σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου στην πόλη Ντούνεντιν του Νότιου Νησιού, όπου ταξίδεψε στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας.

Οι μάσκες θα εξακολουθούν να είναι υποχρεωτικές σε όλες τις δημόσιες συγκοινωνίες, είπε.

Η Νέα Ζηλανδία, με πληθυσμό πέντε εκατομμυρίων, φάνηκε να κατάφερνε να σταματήσει την μετάδοση της Covid-19 στην κοινότητα, αλλά ένα νέο ξέσπασμα στο Όκλαντ τον Αύγουστο ώθησε την κυβέρνηση να επαναφέρει την πόλη σε καθεστώς lockdown.

Η Άρντερν, ενόψει των εκλογών της 17ης Οκτωβρίου, χαλάρωσε τα περιοριστικά μέτρα αυτόν τον μήνα, αλλά η πόλη εξακολουθεί να βρίσκεται σε επίπεδο συναγερμού 2,5, που σημαίνει ότι απαγορεύονται οι κοινωνικές συναθροίσεις άνω των 10 ατόμων.

Το υπουργικό συμβούλιο θα επανεξετάσει τους ισχύοντες κανόνες για το Όκλαντ κατά τη συνεδρίασή του στις 21 Σεπτεμβρίου, με σκοπό να αυξήσει το επιτρεπτό αριθμό συναθροιζομένων αν η κατάσταση παραμένει σταθερή.

«Αυτή η αλλαγή, αν συμβεί, θα τεθεί σε ισχύ στις 23 Σεπτεμβρίου», διευκρίνισε η πρωθυπουργός.

Οι Αρχές της χώρας ανακοίνωσαν σήμερα ένα νέο κρούσμα στην κοινότητα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό αυτών σε 1.447. Συνολικά στη χώρα 24 άνθρωποι έχουν υποκύψει στον κορονοϊό.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.