Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, δήλωσε σήμερα πως δεν μπορεί να επιλυθεί «βραχυπρόθεσμα» η εδαφική διένεξη μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας όσον αφορά την Κριμαία.

«Δεν είμαστε σε θέση να μπορούμε να επιλύσουμε αυτήν την διένεξη βραχυπρόθεσμα», σημείωσε ο Σταϊνμάγερ, καθώς συνοδευόταν από τους ομολόγους του της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς και της Πολωνίας Ράντοσλαβ Σικόρσκι.

«Οι θέσεις της μίας και της άλλης πλευράς απέχουν πάρα πολύ», διαπίστωσε ο Σταϊνμάγερ, αναφερόμενος σε μια Ρωσία που κρίνει ότι η Κριμαία αποτελεί μέρος του εδάφους της και τη διεθνή κοινότητα, η οποία, στην πλειονότητά της, κρίνει ότι η προσάρτηση της Κριμαίας είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο.

Εξάλλου ο Σταϊνμάγερ σημείωσε ότι θα μπορούσε να σκεφτεί μια στενή συνεργασία ανάμεσα στην Ουκρανία και το ΝΑΤΟ, αλλά ότι δεν βλέπει «προσωπικά, ως υπουργός Εξωτερικών, μια προοπτική ένταξης της Ουκρανίας ως χώρα μέλος του ΝΑΤΟ».

Η θέση της γερμανικής κυβέρνησης δεν έχει ως εκ τούτου αποφασιστεί ακόμη πάνω στο θέμα αυτό, πρόσθεσε.

Το ουκρανικό κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα τη διεξαγωγή κοινών στρατιωτικών γυμνασίων με τις χώρες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ μεταξύ του Μαΐου και του Οκτωβρίου στο ουκρανικό έδαφος, συμπεριλαμβανομένων των υδάτων της Μαύρης Θάλασσας.

Οι τρεις υπουργοί του λεγόμενου «Τριγώνου της Βαϊμάρης» αναμενόταν να μεταβούν το πρωί στις Βρυξέλλες για να μετάσχουν στην σύνοδο κορυφής των 28 χωρών μελών του ΝΑΤΟ κατά την οποία θα συζητηθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσουν καθώς η Ρωσία συνεχίζει τις πιέσεις στην Ουκρανία.