Εσωτερική έρευνα στην αστυνομία διέταξε η κυβέρνηση του Περού μετά τη μετάδοση βίντεο που αντικρούει την επίσημη εκδοχή για τον θάνατο 13 ανθρώπων σε ντισκοτέκ στη Λίμα.

«Ο υπουργός Εσωτερικών (σ.σ. Χόρχε Μοντόγια), λαμβάνοντας γνώση των νέων πληροφοριών που του δόθηκαν, διέταξε να αναληφθεί δράση διαμέσου της Επιθεώρησης της αστυνομίας», σημείωσε ο υπουργός Άμυνας Χόρχε Τσάβες.

Πλάνα που κατέγραψε κάμερα ασφαλείας στη ντισκοτέκ Thomas RestoBar και μεταδόθηκαν από περουβιανά ΜΜΕ καταγράφουν έναν αστυνομικό καθώς κλείνει την πόρτα λίγο πριν ποδοπατηθούν τα θύματα, αντίθετα με την επίσημη εκδοχή.

Η ομάδα των αστυνομικών που επενέβη τη νύχτα της 22ης Αυγούστου για να σταματήσει η γιορτή, που απαγορευόταν στο πλαίσιο των μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαβεβαίωσε ότι η πόρτα έκλεισε εξαιτίας του ποδοπατήματος, όπως υπενθυμίζει το ΑΜΠΕ.

«Ναι, ο επικεφαλής της επιχείρησης δεν είπε την αλήθεια κι αυτό δεν είναι αποδεκτό», σχολίασε ο πρωθυπουργός Ουάλτερ Μάρτος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Περίπου 120 άνθρωποι είχαν πάει στη βραδιά αυτή γιορτής γενεθλίων που είχε διαφημιστεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρά την απαγόρευση των συγκεντρώσεων το Σαββατοκύριακο όταν η αστυνομία εισέβαλε στο κατάστημα στη λαϊκή συνοικία Λος Ολίβος της περουβιανής πρωτεύουσας.

Στο ποδοπάτημα που ακολούθησε στην προσπάθεια των θαμώνων να αποφύγουν τις δυνάμεις επιβολής της τάξης, δώδεκα γυναίκες και ένας άνδρας πέθαναν, όλοι τους από ασφυξία. Ανάμεσα στα δεκατρία θύματα, τα ένδεκα διαγνώστηκε μεταθανάτια πως είχαν προσβληθεί από τον κορονοϊό. Από τους 23 συλληφθέντες, οι 15 είχαν επίσης προσβληθεί από τον SARS-CoV-2.

Η βιάση τους για να αποφύγουν τη σύλληψη εξηγεί την τραγωδία, αφού η νομοθεσία στο Περού προβλέπει την επιβολή ποινών φυλάκισης και προστίμων ύψους 90 ευρώ και πλέον στους παραβάτες των μέτρων που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Η αστυνομία διαβεβαίωσε επίσης ότι «δεν χρησιμοποίησε όπλο κανενός είδους, ούτε δακρυγόνα» στην επέμβασή της. Ορισμένοι αυτόπτες μάρτυρες αντικρούουν επίσης αυτό το στοιχεία, καταγγέλλοντας πως αστυνομικοί χρησιμοποίησαν δακρυγόνα για να αδειάσουν τη ντισκοτέκ.

Επί του παρόντος, η δικαιοσύνη επέβαλε 18 μήνες προφυλάκισης στον φερόμενο ως οργανωτή της γιορτής, τον Τζομπ Λούκε.

Το Περού έχει καταγράψει ως αυτό το στάδιο σχεδόν 29.000 θανάτους εξαιτίας της COVID-19 επί συνόλου 650.000 και πλέον μολύνσεων από τον SARS-CoV-2.