Ως κρίσιμη για τη διατήρηση της ασφάλειας και της οικονομικής βιωσιμότητας της χώρας παρουσίασε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς την επανεκλογή του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ενώ προειδοποίησε ότι ο υποψήφιος των Δημοκρατικών Τζο Μπάιντεν θα οδηγήσει τη χώρα στον δρόμο του σοσιαλισμού και της παρακμής.

Εν μέσω αυξανόμενων διαδηλώσεων μετά τους πυροβολισμούς που δέχθηκε από αστυνομικούς ο Τζέικομπ Μπλέικ, ένας Αφροαμερικανός, στο Ουισκόνσιν, ο Πενς και άλλοι Ρεπουμπλικάνοι στο συνέδριο του κόμματος παρουσίασαν τις προεδρικές εκλογές της 3ης Νοεμβρίου ως επιλογή μεταξύ του «νόμου και της τάξης» και της ανομίας.

«Η σκληρή αλήθεια είναι ότι δεν θα είστε ασφαλείς στην Αμερική του Τζο Μπάιντεν», τόνισε ο Πενς απευθυνόμενος στο πλήθος που ήταν συγκεντρωμένο στο Φορτ ΜακΧένρι στη Βαλτιμόρη, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.

Αφού ο Πενς ολοκλήρωσε την ομιλία του στη σκηνή μαζί του ανέβηκε ο Αμερικανός πρόεδρος συνοδευόμενος από την πρώτη κυρία Μελάνια Τραμπ, την ώρα που το πλήθος φώναζε: «Τέσσερα ακόμη χρόνια».

Αστυνομικοί στην Κενόσα του Ουισκόνσιν πυροβόλησαν πισώπλατα επανειλημμένα τον 29χρονο Μπλέικ την Κυριακή, πυροδοτώντας εκ νέου διαδηλώσεις κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ.

Στη διάρκεια μιας τρίτης νύκτας ταραχών τρεις άνθρωποι δέχθηκαν πυρά, δύο εκ των οποίων πέθαναν. Λίγο πριν από την ομιλία του Πενς, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι θα στείλει ομοσπονδιακές δυνάμεις στην Κενόσα.

«Θα είμαι ξεκάθαρος: η βία πρέπει να σταματήσει, είτε στη Μινεάπολη, το Πόρτλαντ ή την Κενόσα», υπογράμμισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος στην ομιλία του, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί στον Μπλέικ.

«Θα επιβληθεί νόμος και τάξη στους δρόμους της χώρας αυτής, για όλους τους Αμερικανούς, κάθε φυλής, κάθε δόγματος και χρώματος».

Εξάλλου ο Πενς επανέλαβε τις αβάσιμες κατηγορίες ότι ο Μπάιντεν στηρίζει τις εκκλήσεις να μειωθεί η ομοσπονδιακή χρηματοδότηση προς την αστυνομία.

Χαμηλή βαθμολογία στη διαχείριση της πανδημίας

Ο Τραμπ έχει εντείνει την εκστρατεία του υπέρ «του νόμου και της τάξης», καθώς στις δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι οι ψηφοφόροι θεωρούν κακή τη διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού από την κυβέρνησή του.

Στη διάρκεια του συνεδρίου των Ρεπουμπλικάνων, οι ομιλητές προσπάθησαν να ενισχύσουν και τη στήριξη των γυναικών, των μεταναστών και των μαύρων προς τον Τραμπ.

Χθες Τετάρτη η Λάρα Τραμπ, νύφη του Αμερικανού προέδρου, εξήρε την οικογένεια του συζύγου της, χαρακτηρίζοντάς τους συνετούς και καθημερινούς ανθρώπους.

Από την πλευρά της η Κελιάν Κόνγουεϊ, πρώην στενή σύμβουλος του Τραμπ η οποία ανακοίνωσε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα ότι αποχωρεί από τη θέση της, χαιρέτισε τον Αμερικανό πρόεδρο ως υπέρμαχο των δικαιωμάτων των γυναικών, σε μια ομιλία που φαινόταν να απευθύνεται στους ψηφοφόρους των προαστίων.

Αναφερόμενος στην οικονομία, ο Πενς εκτίμησε ότι οι απώλειες θέσεων εργασίας λόγω του κορονοϊού είναι ένα προσωρινό πισωγύρισμα. Παρά το γεγονός ότι στις δημοσκοπήσεις εμφανίζεται πίσω από τον Μπάιντεν, οι Αμερικανοί θεωρούν ότι ο Τραμπ διαχειρίζεται καλύτερα την οικονομία.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ‘Δεν έρχονται θαύματα’. Αυτό που δεν φαίνεται να κατανοεί ο Τζο είναι ότι η Αμερική είναι ένα έθνος θαυμάτων και ότι είμαστε στον δρόμο για να αποκτήσουμε το πρώτο ασφαλές, αποτελεσματικό εμβόλιο κατά του κορονοϊού παγκοσμίως ως το τέλος του έτους», υπογράμμισε ο Αμερικανός αντιπρόεδρος.

«Την προηγούμενη εβδομάδα ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι στις κάλπες θα κριθεί η δημοκρατία, αλλά η αλήθεια είναι ότι στις κάλπες θα κριθεί ο νόμος και η τάξη», πρόσθεσε ο Πενς. «Η επιλογή στις εκλογές αυτές είναι αν η Αμερική θα παραμείνει η Αμερική», κατέληξε.