Σύμφωνα με δηλώσεις που πραγματοποίησε υψηλόβαθμος Ισραηλινός διπλωμάτης, η Τουρκία έδωσε διαβατήρια σε 12 μέλη της Χαμάς στην Κωνσταντινούπολη, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «ένα διόλου φιλικό βήμα», όπως χαρακτήρισε την κίνηση αυτή.

Μερικές ημέρες, μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με ηγετικά στελέχη της Χαμάς που επισκέπτονταν τη γειτονική χώρα, ο επιτετραμμένος του Ισραήλ, Ρόι Γκιλάντ, δήλωσε ότι η χώρα του είχε πει ήδη πέρσι στην Τουρκία ότι «η Χαμάς πραγματοποιεί δραστηριότητα που σχετίζεται με την τρομοκρατία» στην Κωνσταντινούπολη, αλλά η Άγκυρα δεν έλαβε μέτρα.

Οι δύο χώρες είχαν μια πικρή διαμάχη τα τελευταία χρόνια, παρά τους ισχυρούς εμπορικούς δεσμούς, απελαύνοντας πρεσβευτές το 2018. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει καταδικάσει επανειλημμένα την ισραηλινή κατοχή της Δυτικής Όχθης, καθώς και τη μεταχείριση που επιφυλάσσει το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους.

Ο Γκιλάντ δήλωσε ότι το Ισραήλ έχει αποδείξεις ότι η Τουρκία χορήγησε διαβατήρια και ταυτότητες σε μέλη της Χαμάς, της παλαιστινιακής οργάνωσης που ελέγχει τη Γάζα και θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από τις ΗΠΑ, το Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Μερικοί βρίσκονται στη διαδικασία, μερικοί έλαβαν τα έγγραφα αλλά μιλάμε για περίπου μια δωδεκάδα», δήλωσε σύμφωνα με το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για να συμπληρώσει: «Έχουμε ήδη ένα έγγραφο, αντίγραφο του οποίου θα παρουσιάσουμε στην κυβέρνηση».

«Κρίνοντας από την τελευταία εμπειρία που είχαμε, παρουσιάζοντας ένα χαρτοφυλάκιο καλά θεμελιωμένο στην κυβέρνηση… και μη λαμβάνοντας καμιά απάντηση, πρέπει να πω ότι δεν τρέφω πολλές ελπίδες ότι κάτι θα γίνει αυτήν τη φορά», τόνισε στη συνέχεια ο Γκιλάντ.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα για να σχολιάσει.

TAGS