Η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, αν και υπολείπεται έναντι άλλων χωρών στην περιοχή, όσον αφορά την πρόοδο που έχει σημειώσει για την ένταξή της στη Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει τη δυνατότητα να καλύψει τη διαφορά, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει πολιτική βούληση, δήλωσε ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κριστιάν Ντάνιελσον.

Ο κ. Ντάνιελσον, ο οποίος επισκέφτηκε προ ημερών τη Βοσνία, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα του Σεράγεβο «Oslobodjenje» και δημοσιεύθηκε σήμερα, επισήμανε ότι κατά τα τελευταία 20 έτη η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαθέσει περισσότερα από τρία δισεκατομμύρια ευρώ- με διάφορες μορφές συνδρομής- στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Από το ποσό αυτό, 600 εκατ. ευρώ αφορούν σε συνδρομή της προενταξιακής διαδικασίας.

Ο αξιωματούχος της ΕΕ τόνισε ότι προκειμένου η χώρα να συνεχίσει να λαμβάνει τέτοιου είδους ενίσχυση, οι Αρχές της θα πρέπει να επιδείξουν ισχυρή πολιτική βούληση για τη συνέχιση της συνεργασίας και την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Η ΕΕ χρηματοδοτεί την τρέχουσα περίοδο έργα ύψους 210 εκατ. ευρώ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, ενώ έργα αξίας 150 εκατ. ευρώ βρίσκονται σε εξέλιξη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εκδηλώσει τη βούλησή της να βοηθήσει την χώρα στην εκπόνηση ενός εθνικού προγράμματος οικονομικών μεταρρυθμίσεων.

Στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κατέστη εμφανές ότι το πολιτικό σύστημα της χώρας καλείται να επιδείξει μεγαλύτερη ευαισθησία στα αιτήματα των πολιτών της, που αναζητούν περισσότερες ευκαιρίες στην απασχόληση, πιο αποτελεσματικό δικαστικό σύστημα και πάταξη της διαφθοράς, επισήμανε ο κ. Ντάνιελσον, αναφερόμενος στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας μεγάλης κλίμακας, που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο σε διάφορες πόλεις της Βοσνίας.