Ο πρόεδρος της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ ενέκρινε σήμερα ένα νόμο για το κλείσιμο των ιδιωτικών προπαρασκευαστικών σχολείων, πολλά από τα οποία αποτελούν πηγή εισοδήματος και επιρροής για τον ισλαμιστή κληρικό που κατηγορείται από τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν ότι επιδιώκει να τον ανατρέψει.

Η κίνηση αυτή δίνει έμφαση στην αλληλεγγύη του Γκιουλ προς τον Ερντογάν ο οποίος είναι στο μάτι του κυκλώνα για σκάνδαλα διαφθοράς τα οποία όπως λέει ο τούρκος πρωθυπουργός, έχουν ενορχηστρωθεί από τον κληρικό, Φετουλάχ Γκιουλέν, του οποίου το δίκτυο “Hizmet ” ασκεί επιρροή στην αστυνομία και το δικαστικό σώμα. Η εκπαίδευση είναι κεντρικής σημασίας για την αποστολή του κινήματος του Γκιουλέν. Εκατομμύρια μαθητές προετοιμάζονται στα εκπαιδευτικά κέντρα που σχετίζονται με κληρικό για να πετύχουν στις εισαγωγικές εξετάσεις στα δημόσια γυμνάσια και τα πανεπιστήμια.

Οι εντάσεις μεταξύ του Ερντογάν και του κληρικού που βρίσκεται στις ΗΠΑ, που είναι πρώην σύμμαχος του πρωθυπουργού, υποβόσκει εδώ και χρόνια, αλλά ξεχείλισε με το σκάνδαλο που ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο και ενέπλεκε επιχειρηματίες κοντά στον πρωθυπουργό και τρεις υπουργούς. Το σκάνδαλο, που ο Ερντογάν θεωρεί προσπάθεια ανατροπής του από ένα «παράλληλο κράτος» των οπαδών του Γκιουλέν, ήρθε εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση κινήθηκε για να κλείσει τα προπαρασκευαστικά σχολεία, επιδεινώνοντας τη δημόσια διαμάχη με τους οπαδούς του κληρικού. Η Τουρκία έχει εισέλθει στην τελική ευθεία ενόψει των κρίσιμων δημοτικών εκλογών στις 30 Μαρτίου.