«Πόλεμο» ανακοινώσεων και ντόμινο αντιδράσεων προκαλεί στην Κύπρο η περιβόητη λίστα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια πολιτικών προσώπων, την οποία παρέδωσε στη Βουλή η Τέως Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας κ. Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην περιβόητη λίστα περιλαμβάνονται, βουλευτές κομμάτων, ευρωβουλευτές, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα Κυριάκος Κενεβέζος, καθώς και ο υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος.

Σε μια άκρως ανατρεπτική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Κενεβέζος ζητά την δημοσίευση αυτούσιας της λίστας Γιωρκάτζη για χάρη του δημοσίου συμφέροντος, σημειώνοντας πως αποποιείται των νόμιμων δικαιωμάτων του και αναφέροντας πως «με την παρούσα ενημερώνω την εντιμότητά σας καθώς και το σύνολο των εμπλεκομένων σε αυτή τη διαδικασία ότι αποποιούμαι κάθε νόμιμου δικαιώματός μου έναντι οιουδήποτε μέλους της Βουλής να ψηφίσει ή προχωρήσει στη δημοσιοποίηση της λίστας ως έχει και/ή δεν επιφυλάσσομαι για κανένα νόμιμο δικαίωμά μου εξ αυτής της ενέργειας».

Καταλήγοντας, ο κ. Κενεβέζος αναφέρει ότι σύντομα θα αποστείλει την επικαιροποιημένη εικόνα των λογαριασμών του σε τραπεζικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με όσα αποκάλυψε ο ίδιος ο υπουργός Μεταφορών Γ. Καρούσος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ενημερώθηκε από δημοσιογράφο για τη συμπερίληψη του ονόματος του και δεν γνωρίζει λεπτομέρειες των στοιχείων που αναφέρονται στη λίστα. «Εκείνο που μπορώ να δηλώσω κατηγορηματικά είναι ότι δεν υπάρχει το οποιοδήποτε δάνειο από πιστωτικό ίδρυμα προς εμένα» ανέφερε ο κ. Καρούσος.

Σφοδρές αντιδράσεις έχουν προκληθεί και από άλλα πρόσωπα που δηλώνουν έκπληκτα από την πληροφορία ότι συμπεριλαμβάνονται στη λίστα, με άλλους να κάνουν λόγο για σύγχυση και άλλους να μιλούν για απόλυτα εξυπηρετούμενες υποχρεώσεις.

Αρχηγοί κομμάτων αποδομούν την εν λόγω λίστα, ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που κάνουν λόγο για μη επικαιροποιημένο κατάλογο ονομάτων. Πάντως αυτούσια η λίστα, πέραν των μεμονωμένων πληροφοριών, δεν έχει ακόμη δημοσιοποιηθεί.

Η Τέως διοικήτρια Κεντρικής Τράπεζας, μίλησε το πρωί της Πέμπτης (16/7) στην εκπομπή του OMEGA «Ενημέρωση Τώρα» για τις επικρίσεις που δέχεται για τη περιβόητη λίστα με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια πολιτικών προσώπων.

«Το 2018 κλήθηκα στη Βουλή, όπως προνοεί και ο νόμος, για να δώσω τις απόψεις μου επί του κρατικού προϋπολογισμού. Ο διοικητής είναι ο τελευταίος που μιλά πριν κατατεθεί ο προϋπολογισμός ενώπιον της Βουλής. Η συζήτηση επεκτάθηκε και σε θέματα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων. Έγιναν συζητήσεις στη συνέχεια και για τα χαριστικά δάνεια, τις διαγραφές δανείων και λοιπά, με αποτέλεσμα να συμφωνηθεί να γίνει και να ετοιμαστεί ένα κατάλογος των μη εξυπηρετούμενων δανείων των πολιτικά εκτεθειμένων προσώπων από κάθε τράπεζα ξεχωριστά και θα αποστέλλονταν στη Bουλή. Όσον αφορά την επιστολή που στάλθηκε από την ίδια στον πρόεδρο της Βουλής, με τα σχετικά στοιχεία στα οποία αναγράφονταν από ποια τράπεζα πάρθηκαν και δεν έτυχαν καμίας επεξεργασίας. Άρα ήταν γνωστό από το τέλος Μαρτίου αρχές Απριλίου του 2019 ότι δεν έτυχαν οποιασδήποτε επεξεργασίας. Αυτή δεν είναι λίστα Χρυστάλλας Γιωρκάτζη», τόνισε η τέως διοικήτρια, όπως μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέλος ξεκαθάρισε ότι επρόκειτο για μία λίστα που της ζητήθηκε να ετοιμαστεί με βάση στοιχεία που βρίσκονται σε ξεχωριστές τράπεζες χωρίς καμία παρέμβαση και επεξεργασία.

Την άμεση δημοσιοποίηση της «λίστας Γιωρκάτζη» για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων (ΠΕΠ) ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως αποφασίστηκε στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας, δημοσιοποιείται άμεσα η «λίστα Γιωρκάτζη» αυτούσια ως έχει, ενώ η επικαιροποιημένη λίστα αναμένεται να δοθεί στην δημοσιότητα την 31η Ιουλίου.

Όπως ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού σώματος η γραμματέας, Αννίτα Δημητρίου, πριν από τη δημοσιοποίηση της λίστας, πρέπει να γίνει διόρθωση ή επικαιροποίηση της λίστας αυτής και κατ’ ακολουθία θα παραδοθεί στον νυν διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας και υπ’ ευθύνη του θα διακριβωθεί κατά πόσον πράγματι τα περιληφθέντα ΠΕΠ εμπίπτουν στον ορισμό του πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου, όπως και επίσης κατά πόσον τα αντίστοιχα δάνεια ορθά και σύμφωνα με τις σχετικές εποπτικές οδηγίες έχουν χαρακτηριστεί ως μη εξυπηρετούμενα.

Οι 31 παρόντες βουλευτές ψήφισαν υπέρ. Εξαιρέθηκαν και αποχώρησαν πριν από την ψηφοφορία ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, καθώς και όλοι οι βουλευτές των οποίων τα ονόματα περιέχονται στον εν λόγω κατάλογο.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.