Σε δίωρη, προειδοποιητική στάση εργασίας προχώρησαν σήμερα τα συνδικάτα του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα της Κροατίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τα σχέδια της κυβέρνησης να καταστήσει πιο ευέλικτη την αγορά εργασίας.

Τα δημόσια μέσα μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις τράβηξαν χειρόφρενο μόνο για πέντε λεπτά ενώ τα δρομολόγια των τρένων σταμάτησαν για δύο ώρες. Σχολεία και πανεπιστήμια ολοκλήρωσαν νωρίτερα τα μαθήματα.

Τα συνδικάτα τόνισαν ότι η δίωρη στάση συνιστά μια «προειδοποίησ» προς την κυβέρνηση ότι θα πρέπει είτε να αλλάξει την οικονομική πολιτική της είτε να παραιτηθεί. Έχουν ήδη απειλήσει ότι θα κηρύξουν γενική απεργία, με αίτημα την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, εάν η κυβέρνηση του Ζόραν Μιλάνοβιτς δεν αποσύρει τις προτάσεις της για τα εργασιακά και δεν επικεντρωθεί περισσότερο στην ανάπτυξη και λιγότερο στα μέτρα λιτότητας.

«Είναι μια προειδοποιητική απεργία, μια προετοιμασία για αυτό που θα ακολουθήσει», τόνισε ο Κρέζιμιρ Σέβερ, ο επικεφαλής των ανεξάρτητων συνδικάτων της χώρας.

Στο κροατικό κοινοβούλιο θα εισαχθεί αύριο προς συζήτηση ένα νομοσχέδιο που έχει ως στόχο να αυξήσει την ευελιξία στην αγορά εργασίας και να μειώσει την ανεργία. Οι συνδικαλιστές ωστόσο υποστηρίζουν ότι ο νόμος αυτός θα οδηγήσει στην εκμετάλλευση των εργαζομένων και όχι στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας σήμερα στην Κροατία ανέρχεται στο 22,4%, δηλαδή είναι το υψηλότερο που έχει καταγραφεί στη χώρα από το 2002, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.