Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) διόρισε έναν ειδικό απεσταλμένο για την Ουκρανία και πρότεινε τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας επαφής για να διαχειριστεί την κρίση, δήλωσε σήμερα ο ελβετός πρόεδρος του οργανισμού Ντιντιέ Μπούρκχαλτερ.

Ο Μπούρκχαλτερ, που είναι επίσης υπουργός Εξωτερικών της Ελβετίας, έχει αναλάβει την εναλλασσόμενη προεδρία του ΟΑΣΕ.

Απευθυνόμενος στο Συμβούλιο Ασφαλείας στο πλαίσιο της συζήτησης για τη συνεργασία μεταξύ του ΟΑΣΕ και του ΟΗΕ πρότεινε «τη δημιουργία μιας διεθνούς ομάδας επαφής για την Ουκρανία» στην οποία θα λαμβάνουν μέρος «οι βασικοί διεθνείς παράγοντες» της κρίσης αυτής και της οποίας ο ΟΑΣΕ θα είναι «οικοδεσπότης και συντονιστής».

Η βασική αποστολή της ομάδας θα είναι «να υποστηρίξει την Ουκρανία στη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου» και να χρησιμεύσει «ως πλατφόρμα για τον συντονισμό και την ανταλλαγή πληροφοριών για τη διεθνή βοήθεια» προς τη χώρα αυτή.

Ο Μπούρκχαλτερ ανακοίνωσε επίσης τον διορισμό του πρεσβευτή Τιμ Γκούλντιμαν στο ρόλο του «ειδικού απεσταλμένου για την Ουκρανία» και επεσήμανε ότι μια μικρή ομάδα του ΟΑΣΕ έχει σταλεί στη χώρα για να ενημερωθεί για την κατάσταση.

Ο ελβετός πρόεδρος του ΟΑΣΕ εξέφρασε την επιθυμία οι νέες αρχές στο Κίεβο να καλέσουν μια ομάδα αποτίμησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για να ερευνήσει σχετικά με τα βίαια επεισόδια που συγκλόνισαν τη χώρα. Η αποστολή αυτή θα παρουσιάσει μια έκθεση «η οποία θα μπορούσε να βοηθήσει στην προώθηση της εθνικής συμφιλίωσης στην Ουκρανία», πρόσθεσε ο Μπούρκχαλτερ.