Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου ( Bundestag) Νόρμπερτ Ρέτγκεν τάσσεται υπέρ μιας διεθνούς στρατιωτικής αποστολής με τη συμμετοχή Γερμανών για να υπάρξει ειρήνευση στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης.

«Υποστηρίζω την αποστολή κυονόκρανων για την κατάπαυση του πυρός. Αυτή η αποστολή θα μπορούσε να τεθεί είτε υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είτε των Ηνωμένων Εθνών», είπε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) πολιτικός σε σημερινή του συνέντευξη στις εφημερίδες «Suedwest Presse» και «Maerkische Oderzeitung».

«Αυτό θα μπορούσε να διασφαλίσει μια ζώνη προστασίας μεταξύ των κυβερνητικών περιοχών στη δυτική Λιβύη και των στρατευμάτων του στρατηγού Χάφταρ στα ανατολικά της χώρας. Φοβάμαι πως χωρίς μια τέτοια αποστολή, ο πόλεμος στη Λιβύη θα συνεχιστεί», πρόσθεσε ο Ρέτγκεν, υπενθυμίζοντας τη διάσκεψη για  την Λιβύη η οποία έγινε πριν από λιγότερο από μισό χρόνο στο Βερολίνο, «η επιτυχία της οποίας μέχρι στιγμής αναζητείται. Απέτυχε συνολικά να υλοποιηθεί. Οι τελευταίοι μήνες έχουν αποδείξει ότι η διπλωματία χωρίς στρατιωτικά ειρηνευτικά μέσα δεν θα τερματίσει τον πόλεμο στη Λιβύη. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να κερδίσουμε η Ρωσία να προσέλθει σε έναν εποικοδομητικό ρόλο σε αυτή τη σύγκρουση», υπογράμμισε.

Ο χριστιανοδημοκράτης επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Bundestag τάσσεται επίσης εμφατικά υπέρ της συμμετοχής της Γερμανίας σε μια τέτοια ειρηνευτική επιχείρηση στη Λιβύη. «Μετά τη διπλωματική εμπλοκή της Γερμανίας σε αυτή τη σύγκρουση, δεν θα μπορεί να εξηγηθεί πώς γίνεται απλώς να κάνουμε προτάσεις και να αποτραβιόμαστε όταν έρχεται η ώρα για την εφαρμογή τους. Υποστηρίζω την ειρηνευτική στρατιωτική συμμετοχή της Γερμανίας», κατέληξε.