Πολίτες άρχισαν να συγκεντρώνονται για έβδομη συνεχή μέρα, στο κέντρο του Σαράγεβο, έξω από το κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης και σε άλλες πόλεις της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας για να διαμαρτυρηθούν για την οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη χώρα και την επιδείνωση του βιοτικού τους επιπέδου.

Οι διαδηλωτές ζητούν την παραίτηση του προέδρου και του πρωθυπουργού της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Ζίβκο Μπούντιμιρ και Νερμίν Νίκσιτς και των πρωθυπουργών των 10 καντονιών της χώρας.

Ήδη, έχουν υποβάλλει παραίτηση πέντε πρωθυπουργοί, με πρώτο τον Σεάντ Τσαούσεβιτς, πρωθυπουργό της Τούζλας, απ’ όπου ξεκίνησαν οι διαδηλώσεις την περασμένη εβδομάδα.

Στη λίστα των αιτημάτων των διαδηλωτών περιλαμβάνεται η επανεξέταση ιδιωτικοποιήσεων κρατικών επιχειρήσεων, για τις οποίες υπάρχουν υποψίες ότι έγιναν παράνομα, η μείωση των μισθών των υπουργών, η υγειονομική περίθαλψη για όλους τους πολίτες,

Ζητούν ακόμη την κατάργηση των καντονιών στην Κροατο-Μουσουλμανική Ομοσπονδία, αύξηση των συντάξεων, τόνωση της απασχόλησης και απαγόρευση της μαύρης εργασίας.

Στο Σαράγεβο, το κτίριο της προεδρίας της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, το οποίο τυλίχθηκε στις φλόγες την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, προστατεύεται σήμερα από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που έχουν τοποθετήσει μεταλλικό φράχτη και η κυκλοφορία των οχημάτων στην περιοχή έχει απαγορευθεί.

Ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας, Νερμίν Νίκσιτς κάλεσε σήμερα τον υπουργό Ασφάλειας της Βοσνίας και αρχηγό της Συμμαχίας για Καλύτερο Μέλλον (SBB) Φαχρουντίν Ράντοντσιτς να παραιτηθεί.

Ο κ. Νίκσιτς χαρακτήρισε ανεύθυνες τις δηλώσεις του υπουργού Ασφάλειας ότι το υπουργείο του δεν είχε καμία αρμοδιότητα να αναλάβει δράση στις αναταραχές την περασμένη Παρασκευή.

Ο πρωθυπουργός της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας, ο οποίος χθες είπε ότι στηρίζει την λαϊκή βούληση για αλλαγή της κυβέρνησης, αλλά ότι πρέπει να γίνει μέσα από τα θεσμικά όργανα του συστήματος, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του σήμερα θα καταθέσει στη Βουλή αλλαγές στον εκλογικό νόμο που θα επιτρέψουν την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Οι διαδηλωτές προειδοποιούν πάντως ότι θα προβούν σε πιο ακραίας μορφής διαμαρτυρίες, αν δεν παραιτηθεί η κυβέρνηση της Κροατο-Μουσουλμανικής Ομοσπονδίας.

Ο προεδρεύων της τριμερούς προεδρίας της Βοσνίας και εκπρόσωπος των Κροατών, Ζέλικο Κόμσιτς και ο εκπρόσωπος των Μουσουλμάνων, Μπακίρ Ιζετμπέγκοβιτς είχαν σήμερα συνομιλίες με εκπροσώπους του Διαθρησκευτικού Συμβουλίου της Βοσνίας, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων θρησκευτικών κοινοτήτων στη χώρα.

Στη συνάντηση τονίστηκε ότι οι διαδηλώσεις δυσαρεστημένων πολιτών είναι δικαιολογημένες, αλλά δεν πρέπει να καταφεύγουν (οι πολίτες) στη βία ούτε να επιτραπεί οι διαμαρτυρίες να λάβουν διαστάσεις διεθνοτικών συγκρούσεων.

Αντικυβερνητικές συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας διοργανώνονται στις πόλεις Μπίχατς, Τούζλα, Μόσταρ, Ζένιτσα, Βέλικα Κλάντουσα κ.ά.