Προειδοποίηση απευθύνει το Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ στη Γερμανία για τη νέα εξάπλωση του κορονοϊού στη χώρα, με τον λεγόμενο «Γερμανό Τσιόδρα»  διευθυντή του Ινστιτούτου Λόταρ Βίλερ να επισημαίνει τον κίνδυνο δεύτερου κύματος covid-19 αλλά και α δηλώνει παράλληλα αισιόδοξος ότι μπορεί να προληφθεί.

Το Ινστιτούτο ανακοίνωσε ότι ο ρυθμός αναπαραγωγής της επιδημίας Covid-19 (R0) στη Γερμανία βρίσκεται στο 2,76, επηρεασμένος σε μεγάλο βαθμό από τοπικά ξεσπάσματα, καλώντας τη χώρα να παραμείνει σε επιφυλακή τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η επιδημία δεν έχει τελειώσει.

Όπως εξήγησε πάντως ο ίδιος, η άνοδος του δείκτη οφείλεται σε τοπικές «εξάρσεις» με νέα κρούσματα, όπως στο Γκίτερσλοχ, και δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση σε όλη τη χώρα. Δεν υπάρχει επιστημονική απόδειξη ότι οι κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης που έχουν επιβληθεί για την επιβράδυνση της μετάδοσης του κορονοϊού πρέπει να αρθούν, προειδοποίησε επίσης ο Βίλερ και πρόσθεσε ότι ο καλός εξαερισμός είναι σημαντικός παράγοντας για την μείωση του κινδύνου διασποράς των ιού μέσω των σταγονιδίων

Η προσοχή στρέφεται τώρα σε κτίριο στο Βερολίνο, όπου οι 200 και πλέον ένοικοι του συγκροτήματος στο Φρίντριχσχαϊν τέθηκαν σε καραντίνα, μετά τον εντοπισμό τουλάχιστον 44 κρουσμάτων κορονοϊού.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές υπηρεσίες της περιοχής, μεταξύ των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από κορονοϊό είναι και παιδιά, τα οποία πηγαίνουν σε σχολεία και παιδικούς σταθμούς, που ήδη ενημερώθηκαν. Στους χώρους αυτούς διενεργούνται πλέον εκτεταμένα τεστ.

Στους ενοίκους του συγκροτήματος επιβλήθηκε καραντίνα, με τις υπηρεσίες του Δήμου, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, να αναλαμβάνουν πλέον να φροντίζουν για τον εφοδιασμό τους με τρόφιμα και φάρμακα.

Την ίδια ώρα, στη Βόρεια Ρηνανία – Βεστφαλία επέστρεψε το πρώτο τοπικό lockdown μετά τον εντοπισμό εστίας μόλυνσης σε σφαγείο της περιοχής Γκούντερσλος.

Ο πρωθυπουργός του ομόσπονδου κρατιδίου Αρμιν Λάσετ ανακοίνωσε ότι το τοπικό lockdown θα βρίσκεται σε ισχύ μέχρι τις 30 Ιουνίου και στο πλαίσιο αυτό απαγορεύεται και πάλι η λειτουργία των κλειστών γυμναστηρίων, των κινηματογράφων, των μουσείων και των μπαρ, ενώ ακυρώνονται οι πολιτιστικές και άλλες μαζικές εκδηλώσεις.

Οι επαφές περιορίζονται εκ νέου στα μέλη της οικογένειας, ενώ σε εξωτερικούς χώρους επιτρέπεται να βρίσκεται κανείς με το πολύ άλλα δύο άτομα, με τα οποία δεν ζει κάτω από την ίδια στέγη.

Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί είχαν κλείσει ήδη από τις 17 Ιουνίου για τις θερινές διακοπές. Σε αντίθεση με τον Μάρτιο, δεν επιβάλλονται περιορισμοί στις μετακινήσεις των πολιτών, ωστόσο ο Λάσετ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να μην εγκαταλείψουν την περιοχή.

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο εργοστάσιο «Τένιες», από το οποίο ξεκίνησαν τα κρούσματα, έχουν τεθεί σε καραντίνα περισσότερα από 5.500 άτομα. Κινητές ομάδες υγειονομικών υπαλλήλων, συνοδεία διερμηνέων και αστυνομίας, διενεργούν τεστ για κορονοϊό και ενημερώνουν τους εργαζόμενους, οι οποίοι προέρχονται κυρίως από την Πολωνία, την Ρουμανία και την Βουλγαρία. Εν ανάγκη, οι όροι της καραντίνας «θα επιβληθούν» τόνισε ο Άρμιν Λάσετ.

Λόγω των κρουσμάτων κορονοϊού στο εργοστάσιο επεξεργασίας κρέατος στο Γκίτερσλοχ, οι τοπικές αρχές επέβαλαν lockdown και στη γειτονική συνοικία Βάρεντορφ.

Ακριβώς όπως και στην πρώτη, επιβλήθηκαν περιορισμοί με κοινωνική αποστασιοποίηση και απαγορεύονται τα αθλήματα σε κλειστούς χώρους όπως και ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις, όπως δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης (CDU) υπουργός Υγείας του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας Καρλ-Γιόζεφ Λάουμαν. Τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί στην περιοχή θα είναι επίσης κλειστά από την Πέμπτη. Επίσης, η Βαυαρία απαγόρευσε τη διαμονή ταξιδιωτών από περιοχές οι οποίες είναι τοπικές εστίες μόλυνσης σε καταλύματα του κρατιδίου.

Τα ξενοδοχεία και οι ξενώνες στη Βαυαρία δεν θα μπορούν πλέον να δέχονται επισκέπτες που προέρχονται από μια περιοχή στην οποία ο αριθμός των νέων μολύνσεων από Sars- Cov-2 είναι πάνω από 50 ανά 100.000 κατοίκους. Θα υπάρχει εξαίρεση μόνο για τα άτομα που έχουν πρόσφατο αρνητικό τεστ κορονοϊού.